Het voorjaarsnummer 70 verschenen

Op woensdag 27 mei is als alles goed is gegaan, het voorjaarsnummer in uw bus gevallen (althans in Nederland). België volgt een paar dagen later en in Hongarije kunt u hem in de loop van deze week verwachten.

Hieronder een paar links waar wij bij diverse artikelen uit nummer 70 naar verwijzen.


· Spreekwoorden en Hongaarse tourguide in Nederland Bij onze 'coverstory', over de 'Spreekwoorden' van Brueghel en Hongaarse echo's daarvan, vermeldden wij de facebookpagina van de eerste Hongaarse GUIDOR-gids in Nederland, Nikolett Törteli. U kunt haar hier bereiken.


· Hongaarse groep Vojasa op Internationaal Gipsyfestival Tilburg Komend weekend 30 en 31 mei het internationale Gipsyfestival in Utrecht. U vindt op de informarkt een stand van Most magyarul! Hongarije Magazine en de Hongaarse School. Wilt u een bestelling doen en deze in Tilburg ophalen, meldt u zich dan snel via ons webformulier.


· De website van het festival Hungaromania Op 28 februari 2016 wordt in het Belgische leuven het Hongarije-festival Hungaromania georganiseerd. Zie www.hungaromania.eu.


· MÁV-Nosztalgia: nostalgische treinritten in Hongarije en het gebied van de Dubbelmonarchie

In dit nummer publiceerden wij deel 1 van het verslag van de Kárpátalja-Expressz, de nostalgische vierlandenrit door Hongarije, Roemenië, Oekraïne en Slowakije. Een greep uit het programma van MÁV- Nosztlagia deze zomer: 13 juni: stoomtrein naar Pozsony/Bratislava, 20 juni: Lavendel Expres van Budapest naar het Lavendelfestival in Balatonfüred, 11 juli en 19 september: stoomtrein Budapest-Donauknie, 20-23 juli: De Isonzó Expressz, van Budapest via Slovenië naar het Eerste Wereldoorlogsslagveld in de Isonzovallei in Italië. Tot slot: 25 juli: met de Árpádtrein naar Szabadka (zie ook ons artikel over Subotica-Szabadka in zomernr. 67!). Zie verder de website van MÁV-Nosztalgia in Hongaars of Engels.


· Uitvoerige informatie over de tentoonstelling Emailleerkunst, gesneden licht en spiegelbeelden in Nagypall nabij Pécs vindt u hier.


Nummer 69 verschenen

Op dinsdag 27 januari is nummer 69 verschenen. Ook dit keer weer boordevol toerisme, ontdek je plekje, recept, boeken, kroniek, taal en evenementen. Bij diverse artikelen verwezen wij naar sites en links. Hieronder een overzicht van alle links bij nummer 69.


Overzicht van de links en verwijzingen in nummer 69

Op dinsdag 27 januari is nummer 69 verschenen. Ook dit keer weer boordevol toerisme, ontdek je plekje, recept, boeken, kroniek, taal en evenementen. Hieronder een overzicht van de websites waarnaar wij bij diverse artikelen verwezen:


Allereerst: Éva Mendlik is onverwachts overleden. Wij publiceerden in nummer 60 een indringend portret over deze fameuze beeldhouwster met Hongaarse roots én Hongaarse identiteit, wie beelden op verscheidene plekken in de openbare zijn zijn te zien. Gerhild Tóth-van Rooij portretteerde haar ten (handen en) voeten uit. Het artikel uit nummer 60 vindt u hier. Het Duitse lied dat werd voorgelezen op de begrafenis door Éva's zuster Nóra vindt u hier. Fijn om even een moment voor te nemen.


Het e-book Ladder naar de mist van de jonge uitgeverij Keybooks.nl vindt u hier.


BESTELSERVICE Boeken en cd's. De andere boeken en cd's die wij aanbieden middels onze bestelservice, kunt u ook via ons contact- en bestelformulier bestellen. Schrijf ons uw wens(en) en wij geven u de aanvullende informatie over levertijd, voorraad etc.


A Hellinger Madonna. Van het boek A Hellinger-Madonna van Leonóra Mörk is een geacteerde trailer geproduceerd: prachtig Hongaars, boeiende korte film. U vindt hem hier. (Zowel boek als trailer zijn in het Hongaars).


Dorpsorkest Méra. Over het dorpsorkest van Méra (de bezetting anno 2010) en zijn jonge dansers heeft Duna TV een prachtig portret gemaakt dat in het Engels is ondertiteld. De meeste geïnterviewden zitten niet in de samenstelling van de huidige toernee (januari 2015) maar u krijgt toch eeen goed beeld van de muzikale cultuur van Kalotaszeg (de regio in Transsylvanië in de omgeving van Kolozsvár/Cluj). Trek er wel even een half uurtje voor uit. Veel kijk- en luisterplezier. Link voor de film.


Traditioneel carnaval in Mohács. Wij schreven er al over in nummer 3, voorjaar 1997. In nummer 69 opnieuw een tweetalige impresie van een dagje Busójárás in Mohács. Het complete programma van 12-17 februari 2015 vindt u hier.


Treinreistips voor reizen naar Hongarije vindt u op onze aparte pagina Treinreistips. Speciale - tijdelijke aanbiedingen en actuele treinverbindingen vindt u op onze pagina Voordelige treinaabiedingen.


Deelname aan Fiets- en Wandelbeurs 31 jan./1 febr. & Mini-Hongarije Fair plus 'sulibuli-feest Hongaarse School op 1 maart

Evenals voorgaande jaren organiseert uitgeverij Hongarije Magazine een gezamenlijke HONGARIJE-stand op de Fiets- en Wandelbeurs. En op 1 maart organiseert de Hongaarse School samen met Uitgeverij Hongarije Magazine een educatieve vakdidactische nascholingsbijeenkomst voor docenten Hongaars met na afloop Hongaars poppentheater en een geweldig concert met Hongaarse actrices-zangeressen uit Budapest! Meer infornatie leest u in het januarinummer van Most Magyarul! Hongarije Magazine, dat komende week in de bus ligt bij alle abonnees. bestel snel een proefnummer via ons webformulier


Aan onze stand op de Fiets- en Wandelbeurs doen de volgende partners mee:


Wandelvakantie Hongarije


Hollandüvegtigris: Hongaarse producten en levensmiddelen


Bodabags Fashion The Netherlands: (reis)tassen e.a. door Hongaarse designer.


Happy Bike & het Rejtek Fietshostel in Zuid-Zala.


Natuurlijk kunt in onze stand wederom een exemplaar bemachtigen van onze eigen Toeristische kaart en van alle regio's in Hongarije verkopen wij Wandel- en Fietskaarten (zie hieronder).


Verder natuurlijk de gratis Toerisme Specials en ook een aantal eerder verschenen exemplaren van Most magyarul! Hongarije Magazine met diverse wandel- en fietsverhalen worden voor een zeer zacht prijsje aangeboden!


Mede met de komst van de Hongaarse levensmiddelen-leverancier Holland Üvegtigris wordt het letterlijk smullen op deze compacte, maar reuze-gezellige beurs!

Najaarsnummer 68 verschenen

Ons herfstnummer is verschenen op 23 september, dit najaar wat eerder in verband met het geweldige Festival HongaRijn in Wageningen. U vindt in de deze Most Magyarul! Hongarije Magazine het programma en natuurlijk ook een keur aan 'gewone' artikelen en de vertrouwde rubrieken Moment voor een monument, sprookje, boeken en interessant nieuws over het nieuw lesmateriaal Hongaars Magyar OK!

Onze stand op festival HongaRijn, Wageningen, 27 sept. 13.00 u.

Voor deze beurs komen wij met een leuke actie: 5 eerder verschenen nummers voor slechts een tientje! Da's heel wat leuk lees- en kijkvoer voor een luttel bedrag! Natuurlijk hebben wij ook onze Toeristische wandel- en fietskaarten bij ons (10,- per stuk!) en de cd's van onze bestelservice: Valentina Tóth's Hungarian Horizon, Edina Csüllög's Karády-cd Liederen van verlangen en de Balcony Players Around the World (zie MM. 65). Dit zijn stuk voor stuk leuke decembermaandcadeautjes! In de stand betaalt u natuurlijk geen portokosten!

U vindt ons op zaterdag 27 september vanaf 13.00 u in onze stand. Uitgever Edwin van Schie is zelf vanaf plm. 15.30 u. aanwezig en kan u alles vertellen over het nieuwe materiaal (waarvan hij een beperkte voorraad bij zich heeft). Natuurlijk vindt u ook het aloude vertrouwde beginnersboek Beszélj magyarul! en de bestseller in zijn soort Kort overzicht van de Hongaarse grammatica.

De Toeristische Regiokaarten zijn verkrijgbaar in onze stand Kijk alvast op onze kaartenpagina, ook aanklikbaar via het menu Ontdek links. Als u al weet welke kaart u wilt bestellen, ga dan meteen naar het bestelformulier.

Zomernummer 67 verschenen op 15 juli 2014

Ons zomernummer heeft weer een zeer diverse inhoud gekregen. Zo neemt Wim Kersbergen, medewerker, fotograaf én vergevorderd cursist Hongaars, u mee naar Szabadka of in het Servisch Subotica, een Hongaarse stad in de oude regio Vajdaság of Vojvodina in het noorden van het huidige Servië. Wim bezocht er de Kosztolányi-dagen en ging in deze stad op onderzoek naar de lokaties uit de romans van Dezső Kosztolányi, een van de grote romanschrijvers van voor WO II.


In nummer 62 deed Edwin van Schie, uitgever-eindredacteur van Most Magyarul! Hongarije Magazine, verslag van zijn zoektocht "naar de groene grens" tussen Slovenië en Hongarije, ooit onderdeel van het IJzeren Gordijn. In het nieuwe zomernummer neemt hij u mee naar een nieuwe speurtocht nabij de groene grens. We verklappen u dat het dit keer iets met verdwenen spoorwegen heeft te maken... Een buitenkansje voor treinspecialist David Nijenhuis om de nog wel te berijden spoorwegen in die regio voor u in kaart te brengen.


Sisi leeft! Gerhild Tóth-van Rooij nodigt u uit voor een tocht langs een deel van de Sissiroute, en laat u met andere ogen kijken naar de beelden van koningin Elisabethofwel de geliefde Hongaarse koningin Erzsébet királyné...


Ontdek je plekje is dit keer van de hand van Gina Völfinger en speelt zich af in Tiszakécske, een stadje vooral bekend om de twee thermaalbaden en de rivier de Tisza, maar ook de "Hoofdstad van de Hongaarse citer". Als u snel bent, kunt u komend weekend nog naar de zeer bijzondere afsluitende galavoorstelling van het citer- en volkskunstkampTisza-Folk, dat dit jaar voor maar liefst de dertigste keer wordt gehouden. Heel bijzonder: tientallen volwassen én jeugdige citerspelers geven samen met het Nederlandse dansgezelschap Phoenix acte de présence. Hier de link naar de voorstelling van 2013.


Verder beelden uit Budapest, het gebruikelijke sprookje, en de rubrieken kroniek, human interest én voetbal: met een interview van Tim Baas met de generatie Hongaren die zich het drama van 1954 (de verloren WK-finale Duitsland-Hongarije) nog goed herinneren en alles rond Puskás zeer direct beleefd hebben. Eervol is de perfecte voorspelling d.d. 11 juni j.l. door Márton Braun, een van de geinterviewde oud-Hongaarse voetballers van de nieuwe wereldkampioen en de eindplek van Nederland.


Meer links én (als onze abonnes het magazine in huis hebben) een afbeelding van de cover van het nieuwe zomernummer volgen z.s.m.

Voorjaarsnummer 66 met Toerisme Special 2014

Nummer 66 bevat een artikel over een hele oude provincie van Hongarije, de regio Sáros in het noordoosten van Slowakije,een deel van het oude Roethenië. Verder blikken we terug op evenementen in maart en april en geven wij een overzicht van allerlei festivals en evenementen in de lage landen waar Hongarije centraal staat of een belangrijke rol speelt.


Zo zijn er inmiddels twee prachtige Karády-concerten geweest in Geleen en in Goes. Zie voor andere evenementen onze evenementensite Hongaarsconcert.nl.


Natuurlijk is er ook weer een sprookje met fraaie tekeningen van Márta Horváth en een artikel met het thema "Het roer om, pionieren in Hongarije".


Als u dit nummer bestelt als kennismakingsexemplaar, krijgt u er de Toerisme Special én de Toeristische kaart (zie verderop) bij. Drie producten, incl. portokosten voor slechts € 5,95! Aanvragen via het webformulier.


Let op: juiste naam huizensite Bloemandall.nl :

RECTIFICATIE: In de Toerisme Special staat op pagina 14 in het kader bij het artikel over de Palóc-regio een onjuist webadres. Het juiste adres is www.bloemandall.nl


Van harte aanbevolen voor betaalbare woningen niet ver van Boedapest, maar toch zeer landelijk gelegen in een prachtig heuvelgebied, waar je heerlijk kunt wandelen en's winters skien!

CD Songs of Longing and Desire, Edina Csüllög sings Karády

De cd Liederen van verlangen · Songs of Longing and Desire · A vágy dalai van zangeres Edina Csüllög en het Váradi Trio (slechts € 10,- excl. porti) is uitgegeven door de Hongaarse School en verkrijgbaar via de bestelservice van Uitgeverij Hongarije Magazine. Ook de cd Hungarian Horizon van de jonge, getalenteerde pianiste Valentina Tóth (zie MM 62) en de nieuwe cd van de Balcony Players (zie MM 65) zijn verkrijgbaar via onze bestelservice. Schrijf ons via het contacformulier.

Nieuw: Gratis toeristische landkaart Hongarije Magazine

verkrijgbaar op Hongarije Plaza op 15 maart a.s. In onze stand vindt u ook de gratis Toerisme Special en de gratis jubileumkrant van de Hongaarse School. In de verkoopstand kunt u tal van reeds verschenen nummers kopen voor een beursprijsje en ook hebben wij allerlei lesmateriaal en een aantal prachtige cd's in de aanbieding: De cd Hungarian Horizon van de jonge, getalenteerde pianiste Valentina Tóth (zie MM 62), de nieuwe cd van de Balcony Players (zie MM 65) en de gloednieuwe op 14 maart verschenen en op 15 maart gepresenteerde Karády-cd Liederen van verlangen, van zangeres Edina Csüllög en het Váradi Trio.


Voor de Fiets- en Wandelbeurs heeft Uitgeverij Hongarije Magazine een Toeristische kaart van Hongarije uitgegeven. De kaart biedt een aantal langeafstandsfietsroutes, de Blauwe wandelroute en andere wandel- en fietsinformatie alsmede informatie over een aantal campings en vakantiehuizen.


Ook deze kaart wordt gratis uitgedeeld in onze stand op Hongarije Plaza. Zie verder Hongarije Plaza 2014.


LET OP: Een overzicht van de links naar de websites van de vakantieverblijven, reisadviseurs en campings op deze kaart vindt u op onze aparte deelnemerspagina.


Behalve deze gratis overzichtskaart van Hongarije zijn bij onze uitgeverij ook diverse toeristische regiokaarten verkrijgbaar, geschikt voor wandelen en fietsen:


De Toeristische Regiokaarten zijn verkrijgbaar in onze stand HONGARIJE op Hongarije Plaza 2014 in Harderwijk op zaterdag 15 maart a.s.


Kijk op onze kaartenpagina, ook aanklikbaar via het menu Ontdek links. Als u al weet welke kaart u wilt bestellen, ga dan meteen naar het bestelformulier.


Winternummer 2013-2014 Most Magyarul! Hongarije Magazine

Ons winternummer, nr. 65/2014, is verschenen. Behalve de gebruikelijke onderwerpen en rubrieken is er in dit nummer ruime aandacht voor zigeunermuziek. De link naar een interessant Engelstalig artikel van zigeunermuziekgeschiedschrijver Bálint Sárosi vindt u hier.


De radiozender met 24 uur per dag zigeunermuziek: Dankó rádió.


Hout van Wout
De tentoonstelling in Pécs van houtbeeldhouwer Wout Koppers was t/m 5 februari te zien in Galerie Gebauer op het Szent István tér 17. Hier een link naar Wouts blog.


Treinnieuws en -tarieven
Hier vindt u het huidige online spoorboekje van de Hongaarse Spoowegen MÁV. Daarop staat ook een kaartje op welke lijnen het GySEV-tarief van toepassing is.


Toerisme, toeren, kasteel en wintertoer
Verder hebben wij ruime aandacht voor een tweetal toeristische én historische onderwerpen, die u zelf mag ontdekken in het magazine. Geeft u snel uw postadres op voor een proefnummer (kosten eenmalig slechts € 5,- incl. portokosten!) Zie het webformulier.

Acties en nieuwe services van Uitgeverij Hongarije Magazine:


Uw accomodatie op onze Toeristische kaart van Hongarije

Leuke acties van uitgeverij Hongarije Magazine (Zie ook alle info op onze nieuwspagina. Schrijf ons via onze emailadressen: info @ hongarijemagazine.nl (spaties weghalen).


Hongarije Magazine Toerisme Special, editie 2014
In 2014 verschijnt onder de naam Toerisme Special vlak voor de Fiets- en Wandelbeurs van 1 en 2 maart 2014 een speciale Nederlandstalige editie van het Hongarije Magazine, waarin naast advertenties opnieuw volop ruimte is voor PR-artikelen en gesponsorde artikelen van onze partners, adverteerders en andere organisaties. Uitgeverij Hongarije Magazine zorgt daarnaast voor een of twee onafhankelijke toeristische artikelen op het gebied van kleinschalige toerisme, recreatie, wandelen of fietsen. De editie Toerisme Special editie 2014 krijgt net als afgelopen jaar een oplage van maar liefst 6000 en wordt tot en met januari 2015 uitgedeeld bij tal van beurzen en evenementen.


NIEUW in 2014: eigen landkaart van Hongarije van Uitgeverij Hongarije Magazine
Vanwege de talloze verzoeken van belangstellenden bij onze stand op de Fiets- en Wandelbeurs in de RAI van 2013 om een landkaart van Hongarije, gaat uitgeverij Hongarije Magazine in samenwerking met Hongaarse kaartenmakers uit Budapest in februari 2014 een kaart van Hongarije uitgeven. Op deze kaart (68 cm breed, opgevouwen plm. 8,5 cm) is naast door ons geselecteerde POI’s (Points of Interest), favoriete wandel- en fietsroutes, handige accomodaties en onbekende, maar vermeldenswaardige toeristische trekpleisters, ook plaats voor uw eigen gegevens: als u op deze kaart zichtbaar wilt zijn met uw accomodatie, uw bereikbaarheid etc. dan kunt u voor een luttel bedrag meedoen met dit fantastische nieuwe project van Uitgeverij Hongarije Magazine.
Reeds voor € 50,- ex btw krijgt u een markering op de kaart plus op de achterzijde een vermelding van naam en adres en webadres. Voor € 100,- krijgt u bovendien nog een kort artikeltje mét foto van uw accommodatie, activiteit etc. In beide gevallen trachten wij – middels een QR-code of een andere wijze van linken – doorlink te creëren naar een online kaart. Omdat dit voor ons een nieuw project is kunnen we nog geen precieze technische details geven en moet u dit beschouwen als een extra servivce. U betaalt voor de papieren editie.
De kaart wordt gratis uitgedeeld op de Fiets- en Wandelbeurs op 1 en 2 maart 2014 (20.000 bezoekers). Daarnaast ontvangen alle lezers van Most Magyarul! Hongarije Magazine de kaart óf een verkleinde versie bij het voorjaarsnummer (maart/april 2014) en zal deze net als de Toerisme Special op diverse plaatsen gratis verkrijgbaar zijn in de periode maart-oktober 2014.


Deelname aan gemeenschappelijke stand Fiets- en Wandelbeurs

Zoals in eerdere edities Most Magyarul! Hongarije magazine

beschreven, heeft Uitgeverij Hongarije Magazine in 2013 het initiatief genomen voor een gezamenlijke stand op de Fiets- en Wandelbeurs. Tijdens de editie van de beurs op 1 en 2 maart 2014 is er nog plaats in onze stand voor één of twee nieuwe partnerorganisaties. De kosten van de stand bedragen per partner € 500,- ex btw. Dit is geen gering bedrag, maar gebaseerd op de totale kosten van deze stand, die hoofdelijk worden omgeslagen per organisatie en u krijgt er wel exclusiviteit voor, want onze stand is de enige die Hongarije vertegenwoordigt. En zowel het wandelen als het fietsen wordt in Hongarije steeds populairder, er zijn tal van initiatieven – mede ook door de EU gefinancierd - die het wandel- en fietspotentieel van Hongarije ondersteunen! Bovendien komen de partners in de stand natuurlijk ruimschoots aan bod in de kolommen van Most Magyarul! Hongarije Magazine.


Als u nog iets wilt weten, schroom niet een mailtje te sturen, wij werken op allerlei manieren graag samen met u!

Herfstnummer 2013 Most Magyarul!
Hongarije Magazine

Behalve de gebruikelijke onderwerpen en rubrieken is er in het herfstnummer ruime aandacht voor alle nostalgische gevoelens waardoor wij in dit jaargetijde overmand worden. Plus een indringend artikel over de legendarische weemoedkoningin Katalin Karády uit de jaren '40 in Hongarije. met daarin natuurlijk aandacht voor het jubileumconcert van de Hongaarse School 25 jaar.


Dit concert met vooraf en in de nazit een 'sulibuli' en mini-Hongarije Fair is op 9 november. U leest er meer over op onze evenementensite hongaarsconcert.nl.


Zoals gebruikelijk vindt u hieronder de links waarnaar wij verwijzen in de artikelen in nummer 64.


Torockó · Ten eerste is bij ons artikel over de Hongaarse plaats Torockó (niet ver van Kolozsvár/Cluj in Transsylvanië) de vermelding van schrijver en fotograaf Endre Abkarovitsweggevallen. In ons volgende nummer zal deze veelschrijver van ons zich trouwens even voorstellen...

Karády: Liederen van verlangen · A vágy dalai. Op het jubileumconcert van de Hongaarse School op 9 november wordt door CSÜLLÖG Edina een aantal liederen gezongen van KARÁDY Katalin, de Marlene Dietrich van Hongarije. Om tekstueel optimaal voorbereid te zijn op dit concert, hebben wij een aantal liederen met vertaling op onze site gezet. U vindt ze in de rubriek dans-muziek-theater.


Het verslagje van de tentoonstelling Neerlands Kubisme in Galerie Abigail, Budapest komt tzt. Hier komt u alvast op de website van de galerie.


Om te vinden op welke markten u Lekkers uit Hongarije kunt bemachtigen, klikt u hier!


Het boek Droom in het woud met de beroemde fotoserie van Ata Kandó
kunt u bestellen bij Uitgeverij Xpublishers.


Reserveren en contact/info over Maljaki Luludji en Theaterdansgroep
Cerga.


A viszontlátásra!

Zomernummer 2013
Most Magyarul! Hongarije Magazine

Behalve de gebruikelijke onderwerpen en rubrieken besteden we in dit zomernummer aandacht aan de stad Kassa en zijn schrijver, aan een sportief evenement, we hebben een fantastisch, gloednieuw en smaakvol klasserecept en een aristocratische concertaankodiging in kasteel Károlyi. Om even de sfeer van de crisis te proeven hebben we ook een tweetal bladzijden met tips voor goedkoop overnachten in Budapest en een goedkoop, doch voedzaam Hongaars gerecht uit de boerenkeuken van de provincie Zala.Veel leesplezier en eet smakelijk!

Edwin van Schie, uw redacteur


Neem een abonnement of bestel een proefnummer (€ 5,95)
(webformulier nieuwe abonnees/proefnummer).Links bij zomernummer 63

Zoals gebruikelijk verzamelen we op de site altijd de links behorende bij de in het magazine besproken onderwerpen.

Hieronder vindt u de links. U kunt zich ook eventueel aanmelden op facebook bij onze groep van Most Magyarul! Hongarije Magazine, dan wordt u op de hoogte gehouden van korte, actuele berichten van de uitgeverij.


Kassa

Over Kassa - in het Hongaars - leest u gedetailleerd meer op deze Hongaarse site.

In pdf-vorm leest u hier - in het Engels - meer over het culturele programma in Kassa of op de algemene site.

U kunt in Kassa met een smalspoorlijn mee, de 'Kindertrein".


Balatonmeer

Zwemt u mee het Balatonmeer over? De overzwemtocht ging op 6 en 13 juli niet door vanwege de minder fraaie weersvoorspelling (men wil geen enkel risico lopen!!), maar nu staat hij voor zaterdag 20 juli gepland. Op de site Balaton -Átuszás leest u er alles over.

Zomerevenementen in Noord-Hongarije

Burcht van Diósgyőr: Middeleeuws Gekrakeel op 17-18 augustus 2013

Afkoelen en heerlijk avontuurlijk zwemmen in een grot in Miskolctapolca in het Grottenbad of barlangfürdő.


Zomerevenementen in Noord-Hongarije

Burcht van Diósgyőr: Middeleeuws Gekrakeel op 17-18 augustus 2013

Afkoelen en heerlijk avontuurlijk zwemmen in een grot in Miskolctapolca in het Grottenbad of barlangfürdő.


In de stad Sárospatak vindt op 9 en 10 augustus het Zempléni fesztival plaats.

Openbare folkloristische bruiloft mét voor iedereen toegankelijk bruiloftsmaal (hiervoor is het nodig een kaartje te kopen). Plaats: het 'matyó'-dorp Szentistván. Lees hierover in ons voorjaarsnummer 58 (april 2012). Op 3 augustus 2013.


Eger: burchtspelen en Stierenbloed!

Schrijver Géza Gárdonyi maakte de stad wereldberoemd in Hongarije door zijn historische roman De Sterren van Eger. Dit jaar herdenkt men zijn 150e sterfdag. In Eger vinden van 15-20 augustus historische feesten plaats, met riddergevechten en burchtspelen.


Fehérvárcsurgó: sfeervolle tárogatómuziek in aristocratisch kasteel


Bezoek kasteel Károlyi in Fehérvárcsurgó en geniet van een heerlijke concert in een prachtige ambiance. Er is ook een kasteelhotel en puik restaurant!

Voorjaarsnummer van Most Magyarul! Hongarije Magazine.

Op 22 mei, verscheen het voorjaarsnummer, wederom een dikke en lezenswaardige editie. Een tipje van de sluier opgelicht: behalve een uitvoerig wandelverhaal stonden er vier, of eigenlijk vijf Hongaarse vrouwen in Nederland centraal in dit nummer, vrouwen met een droom. Een van hen is onze medewerkster Tímea Nemesvári - op de foto hieronder - die met collega's van MM vóór MM in Hongarije op (fiets)pad gaat en een door ons geïnitieerde fietsroute letterlijk in kaart gaat brengen. U leest vanaf het najaar meer over deze queeste en de Habsburg-route in wording!

In onze inleiding bij de Hongaarse VrouwenSpecial noemden wij ook het gegeven dat er ook sommige Hongaarse vrouwen in Nederland in minder rooskleurige, resp. rosse, omstandigheden werken. Hier vindt u de link naar Hongaarstalige artikelen over dit onderwerp.... Auteur: "Mondjuk Kitty..."

Toerisme Special van Hongarije Magazine 2013

werd in februari gepresenteerd op de Fiets- en wandelbeurs in de Rai, Amsterdam.

In februari stond uitgeverij Hongarije Magazine in de Hongarije-stand op de tweedaagse Fiets- en Wandelbeurs. Deze stand is een samenwerkingsverband van ons Fiets- en Wandelpromotieteam en de partners HunTravel, HappyBike Hungary en Wandelvakantie Hongarije.
Tijdens de beurs werd ook de nieuwe Toerisme Special 2013 gepresenteerd. Deze uitgave is dit jaar met het oog op de Fiets- en wandelbeurs vervroegd tot stand gekomen en bevat naast advertorials ook een wandel- en een fietsverhaal: wandelen in de highlights van Hongarije en Fietsen langs de Donau. De Toerisme Special vond gretig aftrek. Alle abonnees van Most Magyarul! Hongarije Magazine krijgen de Toerisme Special in mei samen met ons voorjaarsnummer 62 in de bus.


Bij ons fietsverhaal hoort een link naar de paklijst voor een geslaagde fietsvakantie. De lijst staat in de rubriek Ontdek je plekje. U vindt hem hier.


Wilt u alvast wat foto's bekijken van zo'n fietsvakantie, neemt u dan eens een kijkje op de site van de auteur, Yvonne Hontelé, alias de Wandeljuf (die dus eenmalig het stalen ros betrad).


Balans van de eerste dag: nog om 12 uur 's middags stond er buiten een lange rij wachtenden! Het werd dan ook gezellig druk en Krisztina Hardy van reisbemiddelingsorganisatie HunTravel had handen vol werk om alle belangstellenden te informeren. Leny Monden van Wandelvakantie Hongarije stond druk te flyeren en lokte alle 'prospects' naar de stand, waar vanaf 12 uur ook geproefd kon worden van de heerlijke Hongaarse wijn.


Onze uitgeverij had twee studenten van de Hongaarse School gevraagd te helpen. Ook dezen stonden hun mannetje: superwandelaarster Diny steeg boven zichzelf uit in haar rol als wandel- en reisadviseuse en gelegenheidsstagiaire Mia, een fervente Hungary Hiker, kon met eigen ogen en oren zien hoe zeer Hongarije in trek is bij de Nederlandse toerfietser en wandelliefhebber. "Tjonge," verzuchtte ze: "als jullie organisaties hier niet hadden gestaan, dan was Hongarije totaal niet vertegenwoordigd geweest... eigenlijk had hier juist een grote Hongarije-Stand moeten zijn met een paviljoen voor elke Hongaarse subregio..."


Op zaterdag werd er door het Hongaars Wijnhuis Hongaarse wijn geschonken en op zondag was er levende muziek door de Hongaarse zangeres Edina Csüllög.

Wij waren zeer verheugd in deze stand gezamenlijk de fiets- en wandelgeneugten van Hongarije te hebben mogen promoten en deden dat samen met het gloednieuwe Centrum voor Fietstoerisme in Zuid-Zala van HappyBike Hungary, het jonge en veelbelovende reisbureau HunTravel (kookt(r)ips, wellness, vakanties op maat, actieve vakanties) en Wandelvakantie Hongarije. Volgens jaar doen wa weer mee en hopen dan allerlei primeurs te kunnen bieden: de gidsjes van het Máriapad, (een gloednieuwe pelgrimsroute van Mariazell in Oostenrijk, dwars door Hongarije naar de Oostelijke Karpaten in Transsylvanië), kortingsacties voor het BikeCenter Zala, de Festetics-route (wijn- kastelen- en dode vulkanenwandelroute langs de noordoever van het Balatonmeer (speciaal aanbevolen door Edwin van Schie! - wie loopt er mee proef deze zomer in juli? Dan maken we er meteen een actieve cursus Hongaars van... en tussendoor doen we mee aan de Balaton-overzwemtocht!!). Ook nieuw zal volgend jaar hde Habsburg-route zijn, waarover u alvast meer leest in het voorjaarsnummer.


Als u nog geen abonnee bent van ons magazine, kunt de Toerisme Special ook apart aanvragen, dan stuurt onze uitgeverij hem samen met winternummer 61 van Most Magyarul! Hongarije Magazine toe. Klik op Most Magyarul! Hongarije Magazine en u komt op de site van het magazine. (Kosten: een proefnummer is €5,95,hiervoor krijgt u dus een regulier nummer en de Special).


Winternummer 61 2012

Het winternummer 61 is verschenen in januari. Het is een dik en lezenswaardig nummer vol toerisme, cultuur, tips, verhalen en andere leuke berichten. Onder het motto A Tale of Two Cities neemt veelschrijver Endre Abkarovits u mee naar twee nog niet eerder aan bod gekomen steden in het Hongaarse taalgebied, Komárom en Pozsony. Liefhebster van cultureel erfgoed Márta Szolgay vertelt u over bijzondere plekjes in Hongarije gewijd aan een van de grootste, negentiende-eeuwse schrijvers van Hongarije, Jókai Mór. Meer weten: geef uw adres door en bestel een kennismakingsnummer. Het jaarabonnement kost €21,-, maar als u nu een abonnement neemt betaalt u voor hethet onlangs verschenen nummer plus de vier mnummers van 2013 slechts €25,-. (webformulier+contactinfo).


Enige links bij de artikelen uit nummer 61: over vertaalsoftware: hier vindt u de downloadspagina van memoQ.


En hier kunt u snuffelen aan SDL Trados.


Zelf een vertaal-engine bouwen? Try SmartMate.


U kunt de Hongaarse tekst van De man van goud, Az aranyemberhier downloaden en lezen.

Wegens succes geprolongeerd:

de nieuwe Toerisme Special 2013 van uitgeverij Hongarije Magazine

Deze Toerisme Special wordt in het voorjaar als gratis bijlage meegezonden met ons voorjaarsnummer 62. Maar al eerder is het mini-magazine beschikbaar voor belangstellenden. Hij is gepresenteerd en gratis uitgedeeld tijdens de Fiets- en Wandelbeurs (zie hieronder), die door twintigduizend bezoekers werd bezocht. Als u mee wilt doen aan de editie van 2014, meldt u zich dan op tijd. Een artikel aanleveren kan voor slechts € 200,-. Adverteren gaat al vanaf € 90,- Zie (webformulier+contactinfo).

Adverteren in Most Magyarul!
Hongarije Magazine nr 62

U kunt adverteren in voorjaarsnummer 62 (medio maart 2013), dat opnieuw een grote verscheidenheid aan artikelen zal kennen: Daarnaast allerlei kortere berichten op het gebied van toerisme, cultuur, recensies, evenementen in het voorjaar, kroniek, kunst, boeken etc. (webformulier+contactinfo). Ten slotte komt ook de muziek weer ruimschoots aan bod.

Verschenen: najaarsnummer 60 - 2012

Ons nieuwe nummer is dinsdag 25 september, verschenen. Als u uw postadres doorgeeft, bijvoorbeeld via ons webformulier, dan kunnen wij u een kennismakingsnummer sturen (€ 4,95, een abonnement met ingang van dit nummer en het volgende nummer kost € 10,-). Zowel in Nederland, België als Hongarije, maar ook desgewenst naar andere landen. Wij hebben abonnees in Israel, Frankrijk, Roemenië, Slovenië, Zweden...


Links bij onze artikelen uit nr. 60:


Alle evenementen (concerten, films, lezingen e.a.) staan op onze evenementensite Hongaarsconcert.nl.


Tentoonstelling Éva Mendlik in Aldtsjerk (reeds geëindigd): zie agenda Kunst- en Concertzaal GBV.

Treinnieuws. Korting op treinritten naar Hongarije via Duitsland!

Goede tip voor wie twee keer per jaar via Duitsland reist per trein: De Bahncard. Deze biedt in de 2e klas 25% korting op gewone kaartjes en de vroegboekkaartjes van DB. Fikse korting op de aanschafprijs voor senioren, jongeren en partners van BahnCardbezitters.

T/m 30 juni te koop voor € 25, de Probe-BahnCard. Eén retourtje Nederland-Hongarije en de kaart is meer dan helemaal terugverdiend!

Voor hulp bij boekingen en bestellen van een BahnCard, neem contact met de redactie op. Boekingskosten per boeking -met hulp van onze treinspecialist David nijenhuis - bedragen slechts € 5,- Zie ook de algemene treininfo op onze treinpagina.

Zomernummer 59 - 2012

Ons nieuwe nummer is medio juli verschenen. Als u uw postadres doorgeeft, bijvoorbeeld via ons webformulier, dan kunnen wij u een kennismakingsnummer sturen (€ 5,95, een abonnement met ingang van dit nummer kost € 16,-). Zowel in Nederland, België als Hongarije, maar ook desgewenst naar andere landen. Wij hebben abonnees in Israel, Frankrijk, Roemenië, Slovenië, Zweden...


Links bij onze artikelen uit nr. 59:


Treinreizen in en naar de Hoge Tatra naar Slowakije: zie onze treininfopagina.


De treinkinderen uit de jaren twintig. Oude artikelen over de treinkinderen uit de jaren '20 vindt u in onze rubriek geschiedenis. Daar staan nu drie reeds lang geleden gepubliceerde artikelen tweetalig uit ons archief online: een interview met een treinkind dat in Nederland was gebleven, een herinnering van Olga néni uit Budapest aan haar ervaringen als treinkind in Haarlem en het relaas van de Hongaarse studente Kamilla Mezősi die herinneringen oproept aan haar oma, die als treinkind een half jaar in Nederland woond en haar leven lang contact heeft gehouden. Kamilla heeft ook recentelijk nog een lezing gehouden over dit onderwerp (link volgt).


De site van wijnboerin Cisca Ansem, over wie wij in nummer 52 een artikel publiceerden en wier wijn nu middels een Vrienden van Hegyem-systeem aan de man wordt gebracht.


Kermisjes in Hongarije. Meer foto's over Hongarije vindt u op de website van medewerker Bart Rovers.


Károlyi kastély in Fehérvárcsurgó. Wilt u het kasteel bekijken, er overnachten in het hotelgedeelte of naar de tentoonstellin g van historische kostuums? Bezoek het kasteel alvast hier.


Lezers schrijven. naar aanleiding van ons artikel over de beeldengroep van A Pál utcai fiúk (door Gerard Wesselius) in nummer 57, kregen wij de tip dat de film op het net is te vinden. U vindt hem hier.


Kunstkroniek. Zo komt u op de site van Fürjesi Csaba.


En hier bij Fotofestival Grid 2012. Barnie (Barnabas Tóth - 1986 - www.iambarnie.com) creëert in zijn werk een surrealistische wereld door de modefotografie uit haar schone, perfecte en zorgvuldig geënsceneerde omgeving te halen en in een realistische situatie te plaatsen. Een authentieke omgeving van mensen met andere normen en waarden. Barnabás is de maker van de foto die het affiche van het festival sierde alsmede de cover van de catalogus.


Taalpraatje. Het 'uitdagende ' taalpraatje van Edwin van Schie uit 2007, Cirkels en tabellen. Een wiskundige benadering van het Hongaars is nu hier te lezen.


Voor wie Nederlands leert: het in dit nummer genoemde overzicht van de functies van het woordje 'er' staat op www.hongaarseschool.nl. De directe link naar de Taalpraatjespagina is hier!


Hollandul tanulóknak ájanljuk az 'er' szócska funkcióit áttekintő írásomat. A Holland suli-Hongaarse School weboldalon található.


Sprookje. Dit is de site rond de sprookjeswereld van de kabouters van de Baradlagrot.


Kroniek: schoolfeest Hongaarse School/Holland suli en Mini-Hongarije Fair/gulyásparty. Fotoreportage op Facebook van de Hongaarse School-Sulibuli-MiniHongarije Fair op 2-6-2012 in Hillegom

2012

Gratis voor lezers en voor iedereen die hem bij ons aanvraagt:


Extra toeristische Special bij nummer 58: gelijktijdig met Most Magyarul! 58 verscheen de Nederlandstalige Toerisme Special. Dit gezellige mini-magazine bevat een aantal artikelen van Nederlandse huisverhuurders die 'het roer om' hebben gegooid in Hongarije en verder vakantie-aanbieders en andere toeristische ondernemingen in Hongarije. Bovendien een mooi overzichtsartikel over Budapest, de parel aan de Donau. Deze Toerisme Special heeft een zeer grote oplage en een gratis verspreiding in 2012 bij concerten, evenementen, via adverteerders en tal van andere plaatsen.


Reeds nu kunt u ruimte reserveren of uw advertentie opgeven voor de Toerisme Special van 2013!


Neem contact op via ons webformulier of via de mail: schrijf naar mm @ hongarije magazine . nl (spaties weghalen). Ook advertenties of gesponsorde artikelen voor ons najaarsnummer, nr. 60, kunt u nu reeds opgeven. Zowel de Toerisme Special 2012 als ons reguliere magazine zijn de komende tijd verkrijgbaar op tal van evenementen!tekst

Een abonnement op
Most Magyarul! Hongarije magazine

U kunt ons magazine bestellen via het webformulier

Most Magyarul! Hongarije Magazine 58 . 2012

Eind april is nr 58 van Most Magyarul! Hongarije Magazine verschenen.


Ook dit voorjaarsnummer biedt weer diverse toeristische onderwerpen, zie de titels op de cover hiernaast! Daarnaast tal van artikelen in de vertrouwde rubrieken als kasteelmonumenten, kroniek, boekenwereld, agenda, het roer om in Hongarije, zakendoen in en met Hongarije en tal van kleine wetenswaardigheden.


Wij geven hier alvast een paar links bij onze interessante artikelen in het reguliere magazine:


In de rubriek kroniek aandacht voor het Hongaars Business Netwerk. U vindt hen via www.huchamber.nl of op LinkedIn.


In de rubriek Lekker Hongaars: een interview met Attila en Marion Szunomar van www.lekkersuithongarije.nl.


Sprookjes en andere verhalen - naieve en zigeunerkunstenaars hand in hand op tentoonstelling in Pincegalerie Nagypall. U kunt op 1 mei naar de opening in Nagypall, nabij Pécs - zie het affiche op onze nieuwspagina. Info ook op www.pincegaleria.hu,


Het artikel over Eszter Pásztor vindt u hier. En meer info over het Museum voor Naieve kunst in Kecskemét vindt u hier. De andere links bij dit artikel zijn: Rácz Aladár Közösségi ház te Pécs en www.bodvalenke.eu.


Ten slotte: spannende kabouterwereld in de grotten van Aggtelek (en een boek hierover): www.baradlamanok.com.


Last but not least, check out: innovatieve, fraaie en unieke sieradendesigntool van MyEnsign Yachting Jewels. Helaas kunt u niet meer meedingen naar de door MyEnsign aangeboden sieraden: de trekking is verricht op zaterdag 2 juni tijdens de Mini-Hongarije Fair in Hillegom.

Csak azért is iskola... In onze boekenrubriek dit keer een bijzonder boek van middelbareschoolleraar Károly Achs. Karcsi roeit al vele jaren tegen de stroom in maar heeft veel succes bij en met zijn leerlingen. Hij schreef een - soms hilarisch - boek (in het Hongaars) over het onderwijs in Hongarije. Het is hier te koop: www.undergroundkiado.hu.


Een nieuwe lente, een nieuw geluid

een nieuw blad mét een nieuw boek..

Let op: wie zich dit voorjaar aanmeldt als nieuwe abonnee van Most Magyarul! Hongarije Magazine (let op abonnementsprijs in 2012: € 21,-) maakt kans op nevenstaand voorjaarsgeschenk: de spiksplinternieuwe reisgids 100 % Budapestbeschikbaar gesteld door uitgeverij Momedia als welkomstpresent.


Aanmelden: met dit webformulier.

Most Magyarul! Hongarije Magazine 57 . 2012

Op 1 februari 2012 verscheen nr 57 van Most Magyarul! Hongarije Magazine.


Dit nummer bood een terugblik op Hongaarse evenementen in Nederland van het najaar van 2011 én tal van toeristische artikelen in het kader van Ontdek je plekje. We gaan door met de mooie kanten van Hongarije en positief nieuws. Natuurlijk ontbreken ook de min of meer vaste rubrieken niet zoals boekennieuws, recept, kasteelmonument en het tweetalige sprookje. U leest een bespreking van de nieuwe Nederlandstalige basiscursus Hongaars die is verschenen in de serie Hungarolingua en die u kunt bestellen via de bestelservice.

Most Magyarul! 56 . 2011

Op zaterdag 24 september verscheen nummer (nr. 56) van Most Magyarul! Hongarije Magazine. Dit herfstnummer bevatte tal van nostalgische herfstartikelen, nieuws over de Hongarije Fair van 1 oktober 2011 en achtergrondverhalen over de daar optredende zangeressen. De links bij dit nummer 56 zetten we later nog eens op een rijtje....

U kunt ons magazine bestellen via het webformulier, dit najaar worden er onder de nieuwe abonnees telkens een aantal exemplaren van een nieuwe stedengids van Boedapest verloot!!


Meegeniet in dit nummer zat de eerste Nederlandstalige Special van Hongarije magazine. Dit was een woonspecial met tal van artiklen over wonen en huizen kopen in Hongarije.

Terugblik op Hongarije Fair 2011 in Flevoland

Om het jubileumjaar van Most Magyarul! Hongarije Magazine luister bij te zetten werd op zaterdag 1 oktober 2011 de eerste Hongarije Fair in Nederland georganiseerd. De lokatie was Flevoland, bijna in het hart van Nederland. Een fraai beeldverslag over dit initiatief van Uitgeverij Hongarije magazine stond nummer 57.


Het motto van de Hongarije Fair was: Hongaarse muziek, Hongaars eten, Hongaarse wijnen & infomarkt, cultuur, lezingen, huizen en vakantie!


Mede door de gratis toegang en de geweldige publiciteit met name via lokale en sociale media en Most Magyarul! Hongarije Magazine kwamen er zoveel bezoekers op af dat het eten al vroeg in de middag op was!!! Verder was was er doorlopend muziek, geprogrammeerd, gesponsord en van licht- en geluidstechniek voorzien door de jubilerende uitgeverij Hongarije Magazine: Er was een vleugje klassiek, wereldmuziek, volksdansmuziek, zigeunerstijl, de etnofunk-jazzformatie PannonPulse en een fantastisch slotconcert voor alle leeftijden met onze 'vaste' jubileumster: zangeres Dancs Annamari. Heel indrukwekkend én hartverwarmend waren de vele positieve en enthousiaste reactie die wij nadien per post, per mail en op andere media binnenkregen.


Onze uitgeverij heeft bewezen dat dit concept bestaansrecht had, maar is om praktische redenen in 2012 niet zelf verder gegaan met de organisatie van de vervolgevenementen, die in 2012 en vanaf 2014 weer jaarlijks plaatsvinden onder de naam Hongarije Plaza. Wel zullen wij bij de komende editie op 15 maart 2014 in Harderwijk vertegenwoordigd zijn met een spectaculaire stand. Zie Most Magyarul! nummer 65, januari 2014.


Let op:

Concerten, lezingen films, voorstellingen, feesten, exposities vindt u op onze aparte evenementensite www.hongaarsconcert.nl


Zomernummer 55 Kastelenspecial . 2011

Op 19 juli is in Nederland zomernummer 55 verschenen. Het magazine staat boordevol toeristische bestemmingen, boeken, kroniekberichten, recepten en het tweetalige sprookje, dat deze keer ook geschikt is voor wie nog niet zo lang Hongaars leert. Deze aflevering is bijna een kastelenspecial te noemen. Ons hoofdartikel gaat immers over de burchten van Burgenland, het Hongaarse deel van Oostenrijk, maar ook diverse andere kastelen in Hongarije passeren de revue.

U kunt de kastelenspecial, nummer 55 als proefnummer bestellen voor de prijs van één los nummer, € 4,95: klik hieronder op de link Most Magyarul! Hongarije Magazine en u komt bij het bestelformulier. Zet bij 'opmerkingen' dat u nr 55 als proefnummer wenst. Ook kunt u zich daar opgeven voor een abonnement met ingang van nummer 55. Kosten €13,95. Hieronder geven wij als gewoonlijk weer een aantal links en verwijzingen naar in het magazine genoemde websites.


Esterházy en Hongaarse burchten in Burgenland

Ten eerste kunt u hier doorklikken naar websites over de Esterházy-kastelen en paleizen in Burgenland, waaronder die van Forchtenstein-Fraknó, de lokale wijnpromotie site en die van het Esterházy-Weingut. Ook noemden wij in ons artikel over Ferenc Liszt de Liszt-herdenkingssite Lisztománia en onder de naam Ritterburg vindt u informatie over de burcht Lockenhaus-Léka.


Ketelkoken

Ons recept is weer afkomstig van Erica Ronde-Molnár, mede-auteur van het boekje Ketelkookrecepten, Hongaarse recepten in het Nederlands bedoeld voor bereiding in de bogrács-ketel. Zie de website over ketelkoken.


Over gouden kruizen, de Hongaarse peregrini en het gedicht Lente op het kerkhof van Házsongárd, Kolozsvár-Cluj


Het artikel Boekenwurmen, boekvirussen en bibliofilie staat in de rubriek boeken en kunt u hier ook aanklikken. het gedicht Tavasz a Házsongárdi temetőben uit MM!-12 hebben wij nu digitaal beschikbaar. De vertaling moet nog even worden opgesnord uit ons archief, maar hier vindt u alvast een op muziek gezette, prachtige gezongen versie.


Hongaars leren

Lees hier de hele blog van Ingrid Hol over haar leerervaringen. Natuurlijk kunt u ook in Nederland Hongaars leren bij de Hongaarse School.


Een andere kijk op Budapest

Hier vindt u het Flickr-album met de fantastische collage-foto's van de Budapester fotograaf Kerényi Zoltán. Mailen kunt u de fotograaf via sultanphoto@gmail.com


Festetics-kastély in Dég en Hollandi-ház

Wij vonden een alleraardigst radioprogramma over het kasteel. Niet voor de beginnende cursist maar wel informatief. In ieder geval blijkt dat wij niet de enigen zijn die onder de indruk waren van het imposante kasteel en de weidsheid van het landgoed eromheen!


Tapolcai tavasbarlang / Onderaards meer in Tapolca

Het filmpje over de vaartocht in de onderaardse watergangen van Tapolca vindt u op deze site. Ook YouTube heeft hem.


Kistolmács

Naar aanleiding van ons fraaie artikel in nummer 51, zomer 2010, zochten lezers de regio Zuid Zala op. Hun pension vindt u hier.


Boekenwereld


Tentoonstelling 10 jaar wijnkeldergalerie


In dorpje Nagypall, nabij Pécsvárad en Pécs.


De nijvere Frouke en Eddy, die in 2001 hun galerie in een Schwabisch-Hongaars dorpje omtoverden tot galerie, nodigen iedereen 's zomers de tentoonstelling te bekijken. Deze was in 2011 samengesteld uit de portretten van de deelnemende kunstenaars van het afgelopen decennium en hun kunstvoorwerpen en kunstnijverheidsobjecten. U leest alles over de expositie in ons artikel. Actuele info vindt u op www.pincegaleria.hu. In nummer 34 publiceerden wij al een interview met Frouke Schouwstra en Eddy Smid. U kunt het teruglezen in de rubriek Portretten.

Adverteren? HIRDETNE?

Zie adverteren of neem contact op met de uitgeverij, afdeling verkoop: 023 539 1867. Ook dit jaar geldt: vier halen, drie betalen. Al vanaf 75 euro ex btw voor een 1/8 pagina. OOk kleine ere formatren mogelijk voor korte tekstadvertenties en eventueel een logo of mini-foto.

Hongaarse platen in radioprogramma De Vinylcode

Op zondagavond 19 juni om 23.00 u. besteedde het programma De Vinylcode van de NTR aandacht aan Hongaarse platen uit de jaren zestig, zeventig en tachtig. Tal van bekende Hongaarse popgroepen als Edda, Omega, LGT passeerden de revue, compleet met zangeressen als Zsuzsa Koncz, de folkzangeres Márta Sebestyén en de aloude Katalin Karády. Natuurlijk kwamen er wat Hongaarse schlagers aan bod en maakte men een uitstapje naar de opgekomen danshuismuziek van die periode.


De songteksten van de uitgezonden liedjes vindt u op onze muziekpagina.


De Vinylcode is via de kabel te beluisteren en via de site: http://radioplayer.omroep.nl/radio6/. Later is het programma ook als Podcast te downloaden. Informatie over dit vinylmuziekprogramma is te vinden op http://devinylcode.radio6.nl/. Aan bod komen onder andere nummers van Illés, LGT, Omega, Edda, Koncz Zsuzsa en een aantal chansons en Hongaarse schlagers!

Winter/voorjaarsnummer 53/54 . 2011

In maart is nummer 53 samen met nummer 54 verschenen als extra dik dubbelnummer. Nr 53 bevat artikelen over toerisme, cultuur, 'het roer om' in Hongarije, agenda, kroniek, boeken, evenementen en 'Hongaren in de lage landen'. In nummer 54 extra aandacht voor wandelen in Hongarije en Transsylvanië. U kunt veilig, leuk, leerzaam en gezellig meewandelen met de wandelreizen van Kentauro, waarvan wij een voorbeeld in ons magazine opnamen.


Onze regiospecial staat dit keer in het teken van Zoboralja, een Hongaarse enclave nabij Nitra in Slowakije. U kunt het dubbelnummer als proefnummer bestellen voor de prijs van één los nummer, € 4,95: klik hieronder op de link Most Magyarul! Hongarije Magazine en u komt bij het bestelformulier. Zet bij 'opmerkingen' dat u nr 53-54 als proefnummer wenst. Hieronder geven wij als gewoonlijk weer een aantal links en verwijzingen op naar in het magazine genoemde websites.


EEn van onze adverteerders in dit nummer was vakantiehuisbalaton.nl, waar u allerlei te huren vakantiehuizen nabij Keszthely en omgeving West Balaton kunt vinden. In onze Special van 2012 leest u meer over deze mini-regio

Najaarsnummer 52 . 2010

In november 2010 verscheen het najaarsnummer 52 Dit nummer bevatte een prachtige én uitvoerige reportage over het Mátragebergte in noordelijk Hongarije. Natuurlijk kwamen ook de vaste rubrieken ruimschoots aan bod: de Hongaarse kookpot, evenementen, kroniek, zaken in en met Hongarije, Hongaren in Nederland, Belgisch-Hongaarse thema's en ons tweetalige sprookje.


Muziekspecial...


Dit nummer was met recht ook een muziekspecial, omdat wij maar liefst aan twee fantastische bands aandacht schonken die in het najaar van 2010 door Nederland en België trokken met hun geweldige instrumenten. Kortom ook nummer 52 van Most Magyarul! Hongarije Magazine was alleszins de moeite waard. U kunt dit nummer nog bestellen door het webformulier in te vullen of door te bellen met 023 539 1867. Geef aan dat u één nummer ter kennismaking wenst, € 4,95, incl. porti.


Wij wensen u veel leesplezier!


MAGYARUL: Az 52. számunkban sok magyarnyelvű cikk is található!Last minute stand op Fiets- en Wandelbeurs 2011 Amsterdam (en 2012 ook in Vlaanderen)

Evenals de voorgaande twee jaren heeft het Hongarije Magazine Wandelpromotieteam de wandelmogelijheden gepromoot in Hongarije. Ook hebben we er weer diverse contacten gelegd en informatie gegeven. De Fiets- en Wandelbeurs wordt vanaf 2012 niet alleen in Amsterdam gehouden, aar ook in Mechelen, België. Voor volgend jaar zoeken wij partnerorgansiaties die met ons de stand(kosten) willen delen. Per organisatie betaalt u het bedrag van een losse tafel en dan staan we samen sterk in een grote stand. In de pijplijn zitten de plannen om een rondwandeltocht te organiseren met overnachtingsmogelijkheden bij telkens een andere aanbieder. Bijvoorbeeld een rondje Somogy, Tolna, Baranya. Uitgeverij Hongarije Magazine is met een groeiend aantal (ook Nederlandse) organisaties in Hongarije van mening dat Hongarije veel kansen en mogelijkheden heeft het wandeltoerisme op te zetten en uit te breiden.


Bel ons op 023 539 1867 of leg contact via het webformulier.

Kennismakingsexemplaar of abonnement:

Schrijf ons uw wens en wij sturen u een exemplaar. Ook diverse eerder verschenen nummers zijn nog - veelal met korting - leverbaar.

LET OP: Onze ABONNEES in België betalen geen extra portokosten. Zij krijgen het abonnement voor exact hetzelfde bedrag als abonnees in Nederland!!

Adverteren? HIRDETNE?

Ons volgende nummer, nr. 59, zal verschijnen in juni-juli 2012. U kunt nog tot 15 juni uw advertentie opgeven, zie adverteren of neem contact op met de uitgeverij, afdeling verkoop: 023 539 1867.


Ook dit jaar geldt: Drie halen, twee betalen! Al vanaf 75 euro p.p. voor een 1/8 pagina. Vraag info hier.

Links bij nummer 52

Zoals ook bij eerdere nummers verwijzen wij vanuit het gedrukte magazine naar oudere, eerder verschenen artikelen of naar externe websites etc.


Hier volgt het overzicht behorende bij nummer 52, november 2010:


Meer over glaskunstenaar Csilla Molnár, die als ontwerper en uitvoerder werkzaam is geweest in de glasfabriek van Parádsasvár, vindt u hier: http://mcsglass.wordpress.com/.


Koken in de bogrács: recepten en demonstraties: zie http://www.ketelkoken.info.


U zoekt een mooie en comfortabele slaapplek in Kolozsvár, Cluj? Kijk dan eens op http://www.guesthousecluj.org.


Het artikel Twintig jaar Hongaars danshuis in Utrecht uit MM! 34 vindt u hier.

Hieronder vindt u de links behorend bij artikelen uit nummer 51, juli 2010.

Zala

Fotoalbum Zuidelijk Zala


Dél-Zalai Erdőtáj (Bosbeheer Zuid-Zala)


HappyBike (Hongaarse fietsreisorganisatie, fietsvakantie, goedkope pensions in landelijke omgeving)


Fietsroute Zuid-Zala (Fietsroutes, overnachtingsadressen restaurants etc. in Zuidelijk Zala)


Koken in de bogrács:

www.ketelkoken.info


Gidsen in Budapest: Kris Vanheusden, Julius Palacinka, Sándor Mátyás


Lijst met te vermijden plekken en etablissementen


Nostalgische treinritten, Candlelight Express (de juiste link is:)

Gyertyafény Expressz


Kroniek:

Op 27 en 28 februari 2010 stond het Hongarije Magazine met het Hongaars Verkeersbureau en partnerorganisaties op de Fiets- en Wandelbeurs met informatie en gratis documentatie over o.a.: Wandelweken in het Vértesgebergte, het Sint Maartenpad in West-Hongarije, Fietstoertochten in de natuur van Zuidwest Hongarije, provincie Zala, Fietsroutes nabij Esztergom en de Donauknie én natuurlijk onze eigen uitgave, Most Magyarul! Hongarije Magazine. Nr. 48 met diverse wandelinfo lag er eenmalig gratis voor u klaar! In onze komende nummers gaan wij door met het promoten van wandelmogelijkheden en brengen wij informatie over kleine zelfstandigen en organisaties die op lokale basis toeristische activiteiten ontplooien: bijvoorbeeld een fietsvakantie in Zala (heerlijk met Hongaarstalige jonge gezinnen samen op fietsdagtrips en logeren bij de boer of in kleine pensions op het platteland.

Links en websites genoemd in nummer 49, de Pécs Special:


Ons hoofdartikel in MM! 49 over de stad en de historie van Pécs vindt u hier.


Hieronder vindt u de links en verwijzingen bij artikelen uit deze Pécs

Special:


Pécs en Pécs2010 Culturele Hoofdstad van Europa:

Allerlei info over Pécs en over de projecten van Pécs 2010 vindt u op www.pecs2010.hu


...en in het Engels!


Het programma en de culturele kalender van 2010 kunt u als pdf-bestand hierdownloaden.


Victor Vasarely, algemene site: www.vasarely.com


Mooie dia-achtige presentatie van zijn leven en werken in thematische en chronologische volgorde.


Bridges: Matematika en Kunst


Filmpje met de presentatie van Pécs als gastheer voor de Bridges-concerentie


http://www.youtube.com/watch?v=XXhgdgNikA0


Hier de introductie van het Bridgesproject op de Pécs site.


Bright Art Brussels


Projecten met en rond kunst van andersbegaafden. Hier kunt u de film van Duna TV bekijken.


Cirkels:afbraak en opbouw


Tentoonstelling in de nagypalli Pincegaléria


Kunstuitwisseling op het Hongaarse platteland


Kunstprojecten Elisabeth de Vaal

Klik op de foto om het filmpje zien met de door licht betoverde kapel van Pécsbagota! Bijzonder fraai en psychedelisch!!


Najaarsnummer 2009 Most Magyarul! Hongarije Magazine

Najaar 2009 verscheen nummer 48 van Most Magyarul! Hongarije Magazine. In dit nummer besteden we aandacht aan wandelen in Hongarije: een nieuw pelgrimspad en een tweetal 'leerpaden' in het Pilisgebergte. Er staat een wildgerecht in en ook leest u over de jonge pianovirtuoos Valentina Tóth uit Friesland, die enorm geniet van Hongaarse componisten. Verder een Hongaarse Zwitser die dol is op Friesland, een 'update' over het levenswerk van Michel van Langeveld in het Hongaarse dorpje Szék in Transsylvanië: de bouw van een danshuis en centrum van volkscultuur.


Links en websites genoemd in nummer 48, eind 2009:

Máriapad

http://www.mariaut.hu/


http://www.turistautak.hu/


http://www.youtube.com/watch?v=XWZoI3gRqyg


Naar de site van Valentina Tóth, pianovirtoos uit Friesland met Hongaars bloed

http://www.valentinatoth.nl/


Site rond het boek Hongaarse dansen van Jessica Duchen

http://www.hungariandances.co.uk//


Goulash eten uit de bogrács (zoals tijdens het Hongaarse kerstconcert in Nijbroek. Site van Erica Ronde :

http://www.ketelkoken.info/


Szék, danshuis nadert voltooiing: extra info, sites, steunmogelijkheid:

Over hoe Michel van Langeveld in Szék is terechtgekomen in 1990 kun je lezen op: www.freewebs.com/hollandmihaly

Verder heeft hij in 2008 een stichting opgericht: Csipkeszeg Foundation, Stichting tot Hongaars Cultuurbehoud. http://www.csipkeszegfoundation.eu/

Met deze stichting ben ik doende om o.a. een Hongaars danshuismuseum op te richten in Szék. Szék wordt gezien als één van de bronnen van waaruit de Hongaarse Danshuisbeweging is ontstaan. Veel foto- audio en filmmateriaal uit Transsylvanie is via muziekwetenschappers en muzikanten terecht gekomen in de musea en het

instituut voor muziekwetenschappen in Budapest. Veel van dit materiaal is in de dorpen zelf niet voorhanden.

Met behulp van deze stichting hoopt hij een ingang te krijgen om het materiaal weer beschikbaar te krijgen. Middels het op te richten museum in Szék - één van de 3 danshuizen in Szék - zou dit materiaal weer opnieuw onder de aandacht van een breder publiek gebracht kunnen worden. Ook zet de Stichting zich in om het Hongaarse 'Táncház' in Szék weer nieuw leven in te blazen. In 2009 heeft de Csipkeszeg Foundation 5 maal een danshuis georganiseerd die goed bezocht werden. Zowel dorpelingen, jong en oud, als toeristen weten steeds beter de weg naar het danshuis te vinden.

Donaties: De activiteiten worden betaald uit eigen middelen. De Stichting heeft een bankrekening bij de Rabobank Tilburg, rekeningnummer: 1304.39.622 t.n.v. Csipkeszeg Foundation te Tilburg. Donaties zijn van harte welkom.

Michel van Langeveld
Tel. 013-5704104
Mobiel: 06-44822226

November, 20 jaar na dato:

Hongarije krijgt van Clinton te weinig credits voor zijn rol in 1989

Lees het indrukwekkende betoog van Géza Jeszenszky, oud-minister van Buitenlandse Zaken van Hongarije.


Wilt u nog meer artikelen lezen of weten wat er in de nummers 1 t/m 46 heeft gestaan, schrijf ons dan een mailtje met een concrete vraag, thema of bestemming in Hongarije. Grote kans dat wij er al eens over hebben gepubliceerd. Vaak kunnen wij u een pdf of artikel als wordfile beschikbaar stellen, maar ook zijn de meeste numers nog in kleine voorraad - soms 'tweedehands' aanwezig.

Mostmagyarul!