Treinreistips naar Hongarije


Februari 2024

Deze pagina is geschreven door David Nijenhuis, dé treinreisexpert van Nederland. Op verzoek kunt u hier uw treinreis naar vele bestemmingen in Hongarije, Slowakije, Kroatië, Slovenië, Roemenië, of Oostenrijk laten boeken voor slechts € 5,- (€ 7,50 bij 2 tickets en € 10,- bij 3 tickets of meer), met eventueel € 5,90 extra bij verzending van tickets per post. Alle prijzen zijn ongeacht aantal reizende personen. Info en verzoeken om hulp via ons webformulier. Vooraf info opvragen kan ook: voor € 5,- krijgt u van ons info bij de door u gevraagde verbinding. Boekt u binnen 2 maanden alsnog een kaartje, wordt dit bedrag in mindering gebracht op de te betalen boekingskosten.


Voor info overfietsen mee met de trein naar Hongarije: zie ook onze aparte pagina.

Per trein naar Hongarije

Dagtrein

Het aller-goedkoopst is de SuperSparpreis. Deze kan vanuit Nederland o.a. naar Hongarije gekocht worden. In Duitsland opknippen kan de reis soms wat goedkoper maken, maar is in verband met reizigersrechten niet aan te raden.

Op Duits grondgebied een deel met het Fernverkehr, (zoals ICE, TGV, Railjet, EC/IC) afgelegd te worden. Voor deze treinen geldt strikte treinbinding, dwz. een trein vroeger, of later nemen is er niet bij. De Supersparpreis biedt na boeken geen enkele mogelijkheid tot terugbetalen of omboeken, maar een vergisboeking kan tot 720 minuten (12 uur dus) nadien nog teruggedraaid worden, mits de reis niet eerder dan 720 minuten na boeking plaatsvindt. Wilt u dat wel, dan is voor een iets hogere prijs de Sparpreis te koop. Met deze ticketvariant kan voor € 10,00 een kaartje omgeboekt of geannuleerd worden. Terugbetaling vindt plaats dmv een tegoedbon, die 2 jaar na afgifte bij Deutsche Bahn voor een ander ticket te besteden is. Ook hierbij geldt de kosteloze terugdraaiing van 12 uur na boeking. Voor de reizen met de Hongaarse Intercity wordt een verplichte reservering van € 3,00 meegegeven. Deze Sparpreise zijn pas 2 maanden voor vertrek boekbaar. Wie een Országbérlet heeft, kan de reis tot Boedapest al 6 maanden vooraf kopen, maar kan geen aanspraak maken op de EU-Reizigersrechten, als bijv. in Boedapest een aansluiting gemist wordt (zie Vertragingen).


Nachttrein

De nachttreinen om snel en tijdens de slaap naar Hongarije te reizen:
Amsterdam/Brussel-Utrecht-Arnhem/Den Bosch-Wenen (overstap richting Györ-Budapest Keleti)
Berlijn-Bratislava-Štúrovo-Budapest Nyugati pu.,
Praag-Bratislava-Štúrovo-Budapest Nyugati pu.
Stuttgart-Wenen-Győr-Budapest Keleti pu.
Brussel-Roosendaal-Amsterdam-Hengelo-Praag (overstap op dagtrein naar Budapest Nyugati).

Interrail is geldig op deze nachttreinen. Daarvoor kunnen andere prijzen gelden. Voor de Nightjet gelden ivm globale-prijzen geen doorgaande treinkaartjes (dienen tickets voor de aanreis en verdere reis apart bijgekocht te worden). Voor de nachttreinen uit Hongarije zijn wel doorgaande tickets te koop, maar dan moet de grensoversteek met een andere trein plaatsvinden, of in Salzburg overgestapt worden ivm globale-prijskarakter op het Duitse gedeelte). DB verkoopt doorgaande kaartjes met klasverhoging voor de dagtrein! alleen dient bij aankoop bij DB de accommodatie los bijgekocht te worden. Helaas kan dat niet online bij DB, wel bij een station in Hongarije. De START Europa(Plus) kan voor deze nachttreinen wel als doorgaand ticket gekocht worden, (ook samen met lig, of slaaplaats), maar niet icm 1e klas in de dagtreinen.


Flixbus

Deze knalgroene-met-een-vleugje-oranje bussen zijn bij uitstek geschikt voor wie last-minute reist, geen haast heeft en niet meer goedkoop voor de trein kan reserveren. Het netwerk door Europa is erg uitgebreid. Er rijden dagbussen en nachtbussen naar zowat alle uithoeken van Europa, (en zelfs ook binnen Nederland!). Vooruit plannen voor deze bussen kan ook. Plan wel een ruime overstap in (van minimaal 4 uur) als onderweg op de trein overgestapt moet worden, kaartjes met treinbinding kennen geen omboek- en vergoedingsregels, als de Flixbus vertraging oploopt en aansluitingen worden gemist, (behalve bij overstap op een andere Flixbus, voor zover de reis op hetzelfde kaartje is geboekt). Hiervoor gelden EU-reizigersrechten met de bus.


InterRail

Verkrijgbaar in twee varianten, of voor 1 land (One-Country), of voor heel Europa (Global). De prijs hangt af van hoeveel dagen je wilt reizen, in welk land je ermee wilt reizen, of je 2e of 1e klas wilt reizen en of je jongere, volwassene, dan wel senior bent. InterRail geldt nooit in het land waar je woonachtig bent, maar een Global-Pass geeft je wel een gratis heen en terugreis vanuit je thuisland tot aan de grens (tijdelijk wordt een 3e in- oudboundtrip bij kaartjes toegevoegd, indien gekocht met de Interrail-App). Binnen Hongarije is de sneltrein voor alle InterRailPassen toeslagvrij, de InterCity daarentegen is voor deze groep ook toeslag- en reserveringsplichtig. Voor gebruik van de accommodatie in de nachttreinen kunnen andere toeslagprijzen gelden. Geregeld kent Interrail leuke aanbiedingen, vaak zijn deze rond de drukke periodes niet te koop. Een gekochte Interrail kun je tot 11 maanden na aankoop in laten gaan, let wel op de evt. terugbetalingsmogelijkheid: soms kan het niet, soms kun je deze mogelijkheid voor een paar tientjes bijkopen. Het is raadzaam vooraf uit te rekenen of een InterRail Global-Pass voor Hongarije voordeel oplevert. Meestal is dat het geval als je binnen 1-2 maanden een paar keer op en neer gaat (bij passen van 4-5-7 dagen kan dat binnen een maand, bij passen van 10-15 dagen heb je 2 maanden de tijd). Als je een reis niet vooruit kan of wil inplannen is een vierdaagse pas al goedkoper dan een vol enkeltje, al kun je ook kijken of er niet toevallig nog een goedkoop START-Europa bij de MÁV te koop is. Prijzen voor tickets binnen Hongarije en naar de buurlanden (en de bijbehorende dienstregeling) kunnen opgezocht worden met www.mav.hu. De actuele prijzen voor de interRail-passen zijn opvraagbaar via www.interrail.eu. Hou bij aankoop rekening met eventuele boekings- en verzendkosten, (vanaf € 4,90).


Gezinnen

Gezinnen die van/naar/in Duitsland een reis maken mogen hun eigen kinderen (4-14) (en senioren met kleinkinderen) gratis mee laten reizen, mits bij de aankoop vooraf gemeld!. DB laat alle meereizende (klein) kinderen bij doorgaande kaartjes gratis meereizen, Sparpreis, of Flexpreis, maakt niet uit. Voor alleenreizende kinderen en meereizende kinderen die geen familie van de volwassenen zijn moet een apart kaartje gekocht worden, waarbij bij Flexpreis de leeftijdgrens- en bijbehorende korting op kinderkaartjes dan gaat gelden, (bij een Sparpreis. Kinderen tot 4 jaar (en dat wordt maar al te vaak vergeten!), hebben recht op gratis vervoer, maar niet op een zitplaats. Wordt het vol in een trein en iemand wil zitten waar een ukkepuk of peuter zit, zal deze toch zijn of haar plaats op verzoek van de reiziger moeten afstaan. Wel zijn er speciale kinderafdelingen (Kleinkindabteil, in de meeste ICE-treinen uitgerust met speelhoeken) waar gezinnen kunnen plaatsnemen en tegen betaling een hele afdeling voor een schappelijke prijs kunnen reserveren. DB richt meer en meer lange-afstandstreinen speciale kinderhoeken in. Gezinnen met minimaal 3 kinderen krijgen in Hongarije op binnenlandse kaartjes 90% korting, Op de Hongaarse reisplanner kan de ritprijs voor een (binnenlandse) reis uitgezocht worden. Hou er rekening mee dat bij een internationale reis buitenlandse- en Hongaarse kortingsregelingen niet altijd even compatibel kunnen zijn en dat een eventuele overstap van/op een binnenlandse trein noodzakelijk kan zijn. Bij internationale reizen vanuit Hongarije houdt de Hongaarse Spoorwegen bij het boeken van tickets wel (zoveel mogelijk) rekening met de kortingsregelingen die voor (meereizende) kinderen in elk land van toepassing zijn. 

Samengevat: reis je met kinderen boek zoveel mogelijk bij DB - en als het kan- met een doorgaande Sparpreis (dan kunnen de kinderen in elk geval de hele reis gratis mee).


START Europa (Plus)

MÁV verkoopt de START Europa tegen min of meer dezelfde condities als de DB-SuperSparpreis: treinbinding en geen annulering. De iets duurdere variant heet START-Europa Plus en biedt tot de vertrekdatum tegen 10% kosten (min € 5, max € 30) annuleringsmogelijkheid.Treinbinding

Alle opties hierboven (m.u.v. InterRail) staan zijn kaartjes met treinbinding, (bij DB-tickets alleen op Duits en Zwitsers grondgebied (en als je met de ICE/IC naar Brussel en Nederland reist). Alle overige landen passen treinbinding op het hele traject toe, ook op de buitenlandse delen van de reis. Je boekt voor (een) bepaalde trein(en) en enkel op die dagen en in die betreffende treinen is je kaartje geldig. Wijk je op eigen houtje van de treinbinding af (dwz. er is geen sprake van vertraging of gemiste aansluiting) dan verliest de het ticket de verdere geldigheid en is een nieuw kaartje voor de verdere reis (waar dus treinbinding op geldt) noodzakelijk. Vertragingen, opgelopen met het lokale OV, waardoor de trein wordt gemist, (dus voordat de treinreis naar- of door Duitsland begint) beschouwt DB als eigen schuld. Plan de aanreis naar het station dus in met ruim voldoende overstaptijd.

 

Vroegboekkaartjes, gekocht bij de andere maatschappijen, zoals ÖBB en ČD (Tsjechië) kennen geen terugbetaling, of omboekingsmogelijkheden. Houd ook rekening bij gebruik van de ÖBB-nachttrein een ruimere overstap in te plannen, als de reis bij verschillende spoorwegmaatschappijen geboekt is. De EU-reizigersrechten kennen wel omboekings- en vergoedingsregels bij gemiste aansluiting, maar alle tickets moeten wel bij dezelfde verkoper geboekt zijn, (de verschillende treinkaartjes hoeven overigens niet op hetzelfde moment geboekt te zijn).

 

Vertragingen, stremmingen

Mis je door schuld van de spoorwegen je trein, (stremmingen of treinvertragingen, ook buiten Duitsland), dan kun je bij een service-Point in de stationshal kosteloos een alternatieve reis laten samenstellen. De vertragingen zijn in zo'n geval altijd al aan de verkeersdienstleiding doorgegeven, zodat een ServiceMitarbeiter er praktisch altijd meteen van op de hoogte is. De niet-Duitse spoorwegmaatschappijen werken ietsjes anders: zij geven aan met welke trein je de reis mag voortzetten, DB heft in zo'n geval meestal voor de verdere reis je treinbinding op (Zugbinding aufgehoben!), of in sommige gevallen maakt je kaartje voor de eerstvolgende lange-afstandstrein geldig. Tip: Vraag om opheffing van de treinbinding, (“Könnten Sie bitte die Zugbindung aufheben?”). 

De reizigersrechten 1371/2007 heten nu 2021/782 en zijn veranderd. Treinmaatschappijen moeten nu betere info bij vertragingen of stremmingen geven, maar hoeven geen vergoeding meer toe te kennen als de vertraging buiten hun schuld om is ontstaan, zoals stakingen, personen op het spoor en weersomstandigheden. Plan daarom wat meer overstaptijd in. Loop je vertraging op, heb je recht op compensatie: 25% bij 60-119 minuten, 50 % vanaf 120 minuten. Het uitbetalen van vergoedingen gebeurt via de spoorwegmaatschappij, waar de tickets zijn gekocht. Vergoedingen bij een reis met meerdere kaartjes vindt alleen plaats, als alle tickets voor deze reis bij dezelfde spoorwegmaatschappij én in één boeking gekocht zijn.

AJC

Omdat in een flink aantal gevallen doorgaande kaartjes nog niet/niet meer te koop zijn (bijv. bij een reis waarvoor op de NightJet overgestapt moet worden) en de EU-Reizigersrechten dan niet van toepassing zijn, hebben enkele spoorwegmaatschappijen een bilaterale overeenkomst ondertekend onder de naam AJC (Authorisation Journey Continuability). Maak je een internationale reis, maar je gebruikt daarbij verschillende treinkaartjes, kun je bij het missen van een aansluiting vragen om voortzetting van de reis met de eerst mogelijke trein. Stricte voorwaarde: met de reisplanner moeten de overstappen reëel zijn ingepland, (hou daarvoor 30 minuten aan en 60 minuten bij een overstap op verschillende stations, zoals aankomst op Budapest Nyugati pu. en vertrek van de volgende trein van Bdp. Keleti pu.) Deze niet-bindende overeenkomst voorziet niet in rechten (dus geen zitplaatsgarantie voor de volgende trein, geen compensatie voor overnachting en geen geld terug bij vertraging op het eindstation, (behalve als de trein van het 1e ticket minimaal 60 minuten te laat is, maar daarvoor kun je met dat ticket wel compensatie via het EU-recht aanvragen, voor de overige tickets dus niet!). Alle spoorwegmaatschappijen langs alle routes naar Hongarije, m.u.v. de Open-Access maatschappijen (zoals ARRIVA in Tsjechië), doen mee met deze overeenkomst. GySEV doet nog niet mee, maar gaat zich in 2024 ook bij aansluiten.


Senioren

In Hongarije hebben senioren vanaf 65 jaar recht op gratis reizen, doch niet in internationaal reizigersverkeer. Bij het reizen van Hongarije naar het buitenland dient men voor de hele reis een internationaal vervoerbewijs te beschikken, wil men zonder overstap tot het grensstation (en verder) reizen. Wel of niet online boeken? Dat kan soms uitmaken. DB biedt meer en meer verbindingen naar uithoeken van Hongarije, maar deze zijn lastig te boeken. Daarbij kan onze reisspecialist u helpen. Enkeltjes van Duitsland naar Hongarije (ook retourtjes) zijn als online-ticket te boeken, enkeltjes Hongarije-Duitsland zijn nu ook online te koop. Vanuit Oostenrijk en Tsjechië (en Bratislava) kan in de meeste gevallen wél een online-ticket geboekt worden. De ÖBB verkoopt nu ook doorgaande nachttreinkaartjes naar Roemenië.


Annuleren/omruilen achteraf

Voor de voorwaarden zie de betreffende spoorwegsite.

 

Info en boekingen

Wie vragen over prijzen, kortings- of reismogelijkheden, of moeite met boeken via internet heeft, kan inlichtingen inwinnen. Bij voldoende tijd kan binnen 2 dagen reismogelijkheden met prijsindicatie (kan geen rechten aan ontleend worden!) en eventueel een uitleg gegeven worden). Stuur een mailtje naar info @ mostmagyarul.nl (spaties weghalen). Vermeld daarin: reisdata, aantal reizigers, leeftijd alle reizigers, wel/geen voordeelurenkaart/OV-jaarkaart/Bahncard, voorkeur voor dag-/nachttrein, geslacht van alle reizigers bij gebruik van slaapwagen in nachttreinen, wens om vooruit te boeken, en mogelijkheid tot overnachten tijdens reis). Ivm de sterke variabiliteit van de nachttreinprijzen van de NightJet (en de tijdrovende zoekopdracht) kan er een prijsopgaaf voor één reisdag naar keuze gedaan worden, maar worden er geen prijzen voor andere dagen meer gegeven. Op verzoek kan ook wat eenvoudige info over online-boeken van hotels gegeven worden. Vooraf info inwinnen kost € 3,50 (info wordt pas na betaling van het verschuldigde bedrag toegemaild). Deze kosten worden bij aankoop van tickets, of hotelboekingen verrekend. Voor boekingen wordt € 5,00 in rekening gebracht, in een aantal gevallen € 5,90 extra indien (alsnog) niet-online-tickets geboekt en opgestuurd moeten worden. Bij urgente boekingen kan een aanbetaling van € 25,- per boeking in rekening gebracht worden (deze wordt bij de definitieve boeking met het nog openstaande bedrag verrekend). Bij Supersparpreise en andere niet-annuleerbare tickets dient het gehele boekingsbedrag vooruit betaald te worden. Info over hotelovernachtingen evenals eventueel. hulp bij het boeken ervan wordt op verzoek gratis als extra service geleverd voor wie hier kaartjes boekt.

Mostmagyarul!