Fiets mee naar Hongarije


Dit artikel wordt binnenkort aangepast.

Voor de fietsende vakantieganger is er dit jaar goed nieuws. Was richting Duitsland afgelopen jaar alleen de fiets welkom in de stoptreinen (en in de Berlijn-IC), nu kan de IC naar Düsseldorf (en verder naar München en Zürich) ook gebruikt worden, (fietsmeename in de ICE vindt Deutsche Bahn nog steeds niet goed!).
Hiermee is er een goede nachttreinverbinding (via Praag) naar Boedapest tot stand gekomen. Met slechts twee overstappen zijn fiets en reiziger van Amsterdam, Utrecht, of Arnhem in Boedapest (aankomst: 18:35). Klein technisch probleempje: de EC 279 Praag-Boedapest (terug EC 276) neemt wel fietsen mee, maar fietsmeename staat abusievelijk niet in de Duitse reisplanner vermeld. Een print van de trein Praag-Boedapest v.v. (vertrek uit Praag om 11:52, terug uit Boedapest om 11:25) is te vinden op https://www.cd.cz/spojeni/conn.aspx en neem de print van de Tsjechische Spoorwegen mee naar het loket.

 
Alternatief is en blijft de EN Hamburg-Hannover->Wenen. Deze vereist echter een apart fietskaartje van E12,- waardoor het aanschaffen van meerdere fietskaartjes voor dezelfde reis noodzakelijk is. De fietskaartjes voor de Wenen-trein zijn ook (helaas) niet online te koop. Tenslotte kunnen reizigers die last-minute gaan nu extra profiteren van de InterRail. Deze is niet alleen meestal goedkoper dan een last-minuteretourtje Nederland-Hongarije (en heeft geen treinbinding!) maar kent nu ook nieuwe (en extra gebruiksvriendelijke) varianten en voorwaarden. Deze pas geldt nu ook als gratis retourtje van elk opstapstation tot aan de grens en terug. Uitgebreide info over al het bovenstaande in onze komende Toerisme-Special of mail de redactie een vraag voor onze Buitenlandspecialist.

Mostmagyarul!