Historie van Hungarolingua - Ragozó en Nem csak dalok

Hungarolingua / Luisternovellenfragmentenboek

Na de succsevolle cursusboekenreeks Hungarolingua bracht de Zomeruniversiteit van Debrecen (Nyári Egyetem) in de jaren negentig ook een aantal speciale cursusboeken uit: over Fülelő, Igéző, Igék en Szemezgető schreven wij al eens in Most Magyarul! Hongarije Magazine, maar nog niet over onderstaande bestsellers:  Ragozó en Nem csak novellák.

Om met het handige Ragozó te beginnen:  dit boekje, waarvan de titel vertaald kan worden als (Werkwoords)vervoeger, biedt een 66-tal tabellen waarin een even zo groot aantal verschillende werkwoordsvervoegingspatronen overzichtelijk op een rijtje is gezet. Achterin staat een lange lijst werkwoorden, die alle met een eigen nummer verwijzen naar de bijbehorende tabel, waarin dan te zien is hoe het betreffende werkwoord wordt vervoegd. Bij mij op de Hongaarse School zitten ze er allemaal mee in de les, reuze handig!  En ook didactisch handig, want door de tabelschema-sytematiek krijg je intuïtief gevoel voor de patronen in de verschillende vervoegingen. Een gelijksoortig, maar toch weer anders opgezet boekje met werkwoordsvervoegingen als 250 magyar ige (250 Hongaarse erkwoorden) biedt bij voorbeeld louter tabellen, zonder inzichtelijkheid toe te voegen. Door de wiro-ringbinding is het boekje ook zeer praktisch in het gebruik en raakt het minder gauw beschadigd dan een boekje met een gelijmde rug. Een mooi kadootje voor onder de kerstboom!


De Hongaarse School heeft nu een nieuwe voorraad naar Nederland gehaald en biedt het boekje aan voor € 10,- ex verzendkosten (in Nederland wordt dat inclusief porti € 14,25).tekst

Mostmagyarul!