Treinreistips naar Hongarije


Deze pagina is geschreven door David Nijenhuis, dé treinreisexpert van Nederland. Op verzoek kunt u hier uw treinreis naar vele bestemmingen in Hongarije, Slowakije, Kroatië, Slovenië, Roemenië, of Oostenrijk laten boeken voor slechts € 5,- (€ 7,50 bij 2 tickets en € 10,- bij 3 tickets of meer), met eventueel € 4,90 extra bij verzending van tickets per post. Alle prijzen zijn ongeacht aantal reizende personen. Info en verzoeken om hulp via ons webformulier. Vooraf info opvragen kan ook: voor € 5,- krijgt u de info bij de door u gevraagde verbinding. Boekt u binnen 2 maanden alsnog een kaartje, wordt dit bedrag in mindering gebracht op de te betalen boekingskosten.


Voor info overfietsen mee met de trein naar Hongarije: zie ook onze aparte pagina.
.

Hieronder vindt u ons artikel uit Most Magyarul! 94, maart 2022. Onder de afbeelding staat ook de gemakkelijk leesbare kale tekst.

Nightjet

De nachttrein Nightjet rijdt al een aantal jaren en wordt door de ÖBB uitgebaat. Hiervoor geldt een kaartje (Komfort-Ticket of Sparschiene) met toeslag voor zitplaats, ligplaats of bed, die in de prijs automatisch meeberekend wordt (voor InterRail worden de reserveringen op de meeste verbindingen met €14,- verhoogd). De trein vormt (zoals elke nachttrein) bij uitstek een prima alternatief voor het vliegtuig naar Boedapest. Voor elke reiziger is er een gewenste comfortcategorie beschikbaar. Een zitplaats (om voor nog geen 3-4 tientjes 1100 km verderop te komen), een ligplaats waar je een cabine met 3 of 5 anderen deelt. Een flesje spa-blauw in inbegrepen en 's ochtends wacht het bekende Wiener-Frühstück (koffie/thee met een broodje jam). Wie een slaaprijtuig wil kan een coupé met 1 of 2 anderen delen (of deze voor zichzelf alleen afhuren. Voor een meerprijs (€ 20-60 p.p. afhankelijk van ticket en moment van boeken) kan voor een eigen toilet en douche in de cabine (De-Luxe) gekozen worden). Een slaapwagonkaartje geeft 's avonds een sekt en een tasje met 2x spa-blauw en toiletartikelen, het recht een ontbijt uit 6 componenten samen te stellen, waarbij koffie en thee 1x opnieuw bijgevuld mogen worden (Refill). Zitcoupé en ligwagon kan voor €99-149, respectievelijk €199-249 ook als privé geboekt worden (zonder andere reizigers erbij). Maximaal 2 volwassenen en maximaal 4 kinderen kunnen voor deze prijs de hele coupé of cabine afhuren.


In Oostenrijk geldt een slaapwagonkaartje ook als toegangsbewijs voor de Lounge, waar de reiziger onder genot van een drankje of een kleine versnapering op de trein kan wachten. Deutsche-Bahn en NS-International heten alleen nachttreinreizigers in de lounge welkom als deze een slaapwagon De-Luxe geboekt hebben. De bedoeling was dat er vanaf december 2022 nieuwe rijtuigen zouden komen. Daarbij komt een nieuwe variant, de zogenoemde Capsuleplaatsen. Dat zijn mini-cabines die de budget-reiziger een geheel eigen slaapplek zonder aanwezigheid van anderen bieden. Wie toch op wat meer ruimte ingesteld blijft, kan nog altijd een (wat duurdere) slaapcoupé huren. Een impressie van deze Nightjet of the future is te vinden via onze site www.mostmagyarul.nl.


Nightjet Amsterdam-Wenen/Innsbruck

De Nightjet van Amsterdam naar Wenen en Innsbruck werd vorig jaar al ingevoerd, maar het begin ervan werd vanwege de Coronacrisis een paar keer tot in mei uitgesteld. De Oostenrijkse delegatie kreeg vorig jaar de primeur om er in een van de eerste ritten mee naar het Eurovisie-Songfestival in Rotterdam te reizen. De verbinding is bij uitstek handig voor wie in Boedapest, Sopron, Transdanubië of Bratislava wil zijn, maar ook voor wie zonder al teveel kopzorgen vanuit Hongarije (met slechts een overstap in Wenen) naar Nederland wil reizen. De rit duurt bijna 14 uur, dus er is volop tijd om even te zitten, eventueel te douchen, slapen, ontbijten en nog even van het landschap te genieten. Deze trein stopt ook in Utrecht en Arnhem, alleen als de trein door werkzaamheden wordt omgeleid (wat ook in 2022 met enige regelmaat zal gebeuren), vervalt de stop in Arnhem en wordt er naar 's-Hertogenbosch uitgeweken (in Eindhoven en Venlo is er geen stop!). De afwijkingen hieromtrent zijn in de boekingsmodules verwerkt. Voor wie in Zagreb (of het Noord-Kroatische grensgebied met Hongarije) wil zijn ook goed nieuws: er rijdt nu ook een nachttrein Amsterdam-Zürich. Met een dagbezoek aan Zürich kan de volgende avond op de directe nachttrein Zürich-Zagreb gestapt worden.

Nightjet Brussel-Wenen: extra rit

Deze Nightjet reed vorig jaar al 2 dagen in de week, maar daar is nu één dag bijgekomen. De rit voert tussen Brussel en Luik over de HSL, waardoor bijna 1,5 uur later uit Brussel-Zuid/Noord, vertrokken kan worden en op de terugreis Brussel eerder bereikt wordt. De trein met ook tussenstops in Luik en Aken rijdt op ma, wo en vr naar Wenen en op di, do en zo weer terug. De goedkopere kaartjes voor deze trein zijn doorgaans minder snel uitverkocht, waardoor een reis (eventueel in combinatie met een kaartje van/naar Nederland) vaak de beste koop kan zijn. Wie Aken als op- of afstapstation gebruikt, kan meestal met OV-Chipkaart de aanreis wat goedkoper (of zelfs gratis maken), want tot Aken kan men het binnenlandse NS tarief gebruiken (waarbij een Gratis Reisrecht binnen Nederland als DalVrij en WeekendVrij) gratis reizen tot Aken geeft. Op de reisplanner van NS worden de prijzen van elk station naar Aken weergegeven. Reis niet via Venlo en Mönchengladbach, anders wordt het (veel) duurdere DB-tarief ineens van toepassing. Vergeet niet bij de overstap in Heerlen in- of om te checken bij de ARRIVA-checkpaal.


Ander treinnieuws

Wenen-Boedapest elk uur

Hier rijdt uiteraard de dagtrein, zij het nu elk uur. De meeste verbindingen worden met een ÖBB-Railjet gereden; een paar treinen als EuroCity van de MÁV. Voor de doorgaande trein is één doorgaand kaartje tot het uitstapstation verplicht, (zie MM 92). Hier rijdt ook prijsvechter Regiojet (Praag-Wien-Budapest Déli), die treinkaartjes Wenen-Budapest vanaf € 9,-verkoopt. MÁV biedt ze vanaf €13,- aan, ÖBB vanaf € 14,90, (vaak € 19,90 of hoger), 1e klas kan bij ÖBB voor deze verbinding weer soms iets goedkoper zijn dan bij MÁV, even op beide sites kijken kan dus handig zijn. 

München/Zürich-Boedapest

Deze nachttrein, de KÁLMÁN-IMRE, verbindt München, dan wel Zürich met Boedapest. Ook deze trein kent MÁV-nachttreinmaterieel waarin Utasellátó voor de accommodatie zorgt. Voor deze twee verbindingen is ook een partnerschap met ÖBB aangegaan, waardoor - net als op de Nightjet - Globale prijs (kaartje én reservering ineen) van toepassing is. Interrail met een losse reservering geldt ook, maar een Sparpreis of vergelijkbaar ticket wordt niet meer geaccepteerd, waardoor voor een reis verder dan München, Zürich (of Boedapest) het werken met meerdere kaartjes noodzaak is geworden. Terug is de trein al tegen 06:00 in München. Wie van wat langer doorslapen houdt, kan een ticket of reservering voor de WIENER-WALZER naar Zürich boeken. Van daaruit is Nederland tegen etenstijd te bereiken.


Praag-Boedapest

Deze - zeg maar geamputeerde - METROPOL rijdt ook nog steeds, alleen dan zonder het deeltraject Berlijn-Praag. Deze rijdt eerst als 'Kurswagen' met een andere nachttrein mee, wordt in Břeclav voor een paar uur op een zijspoor 'geparkeerd', voordat deze aan de nachttrein uit Berlijn aangehaakt wordt en kent daardoor in Boedapest dezelfde aankomst- en vertrektijden. Dit is de enige nachttreinverbinding waar DB een doorgaand kaartje Nederland-Hongarije (dus ook verder dan Boedapest) voor verkoopt (de toeslag dient nog los bij de Tsjechische spoorwegen bijgekocht te worden). De accommodatietoeslag voor deze trein ligt wat lager dan bij de Nightjet uit Berlijn, maar het vergt wel 1-2 extra overstappen en het comfort is iets anders dan bij de Nightjet (wat niet per definitie ook slechter hoeft te betekenen!). Zeker is wel dat deze verbinding in prijs zomaar drie tot zelfs acht tientjes goedkoper kan uitkomen dan de andere verbindingen.

Berlijn-Wenen/Budapest

De lig- en slaaprijtuigen reden afgelopen jaar vanwege de Coronacrisis enkel van en naar Wenen, maar deze wagons naar Boedapest zijn onlangs weer aangehaakt (waardoor er ook weer liggend naar Boedapest gereisd kan worden). Deze verbinding kent MÁV-nachttreinmaterieel, hetgeen alles t.o.v. de meeste andere Europese nachttreinen een wat eigentijds karakter meegeeft. Reusachtige ligwagonsymbolen en bedpictogrammen (voor de slaapwagon) sturen de reiziger naar de juiste, geboekte comfortzone (zie foto rechts). De toeslagen voor deze trein kunnen vaak wat goedkoper zijn dan voor de verbindingen uit Amsterdam en Brussel, alleen is dan nog wel een kaartje Nederland-Berlijn nodig (terwijl voor de nachttrein uit Amsterdam en Brussel juist weer een aansluitend kaartje Wenen-Boedapest nodig is!). Qua totaalprijs ontloopt het elkaar niet veel, je moet alleen via Berlijn vroeger uit Nederland weg (en komt terug ook weer later aan), maar je komt al vroeg in de ochtend in Boedapest (08:20) en hoeft ook pas na etenstijd (19:40) weer op de nachttrein naar Berlijn. Wat bij deze verbinding nu anders is geworden, is het aankomst- en vertrekstation: dat was voor de nachttrein Keleti pu., maar is nu (zoals sinds een paar jaar ook het geval is met de dagtreinen van/naar Praag) Nyugati. pu. geworden. De treinen uit Wenen komen allemaal als vanouds aan op Keleti pu.

Ons oude artikel

Dagtrein

Het goedkoopst is de SuperSparpreis. Deze kan vanuit Nederland o.a. naar Duitsland en Oostenrijk gekocht worden. Voor reizen naar Hongarije is 'opknippen' in Duitsland noodzakelijk. De prijs is vanaf € 68 (2e klas) Nederland-Duitsland-Hongarije, maar de prijs is sterk afhankelijk van het reismoment en of de betreffende verbinding veel gebruikt wordt of niet. Mogelijkheid is om gebruik van de grensoverschrijdende DB-busritten (Eindhoven/Maastricht-Düsseldorf en Amsterdam-Groningen-Leer-Hamburg) in enkele gevallen binnen de Sparpreis te combineren. Op Duits grondgebied een deel met het Fernverkehr, (zoals ICE, TGV, Railjet, EC/IC) afgelegd te worden. Voor deze treinen geldt Strikte treinbinding, dwz. een trein vroeger, of later nemen is er niet bij. De Supersparpreis biedt na boeken geen enkele mogelijkheid tot terugbetalen of omboeken. Wilt u dat wel, dan is voor gemiddeld 5-10 euro extra de Sparpreis te koop. Met deze ticketvariant kan voor € 10,00 een kaartje omgeboekt of geannuleerd worden. Terugbetaling van het geld vindt plaats in een tegoedbon, die 2 jaar na afgifte bij Deutsche Bahn voor een ander ticket te besteden is.


Nachttrein

De ÖBB verzorgt een aantal nachttreinverbindingen van en naar Duitsland. Nieuw - of liever gezegd terug van weggeweest -  is de nachttrein Berlijn-Bratislava-Budapest/Wenen (alleen gaat deze niet meer via Praag, maar nu via Polen).  Een andere nachttrein (verzorgd door de MÁV) rijdt vanuit München en Zürich naar Boedapest. Als vanouds blijven de ÖBB-nachttreinen Hamburg-Hannover/Düsseldorf-Wenen rijden. Voor al deze nachttreinen geldt het zog. globale-prijssysteem. Een retourreis Nederland-Berlijn-Hongarije met gebruik van een 6-persoons-couchette is verkrijgbaar vanaf € 157,80, in een 2p-slaapwagen (met 1e klas ticket Nederland-Berlijn) vanaf € 297,80 (stand: 18 dec 2018). De Hongaarse nachttrein kent vanuit München iets goedkopere vroegboekkortingskaartjes. Overigens geldt interRail ook op de nachttrein, daarvoor geldt vaak bovenop de gewone reservering een extra toeslag van € 10-15.


Je eigen voertuig mee

Wil je ter-plekke over je eigen voertuig beschikken, maar je hebt geen zin of puf om het hele eind te rijden, of tijd kwijt te zijn aan overnachten onderweg: de nachttreinen Hamburg-Wenen nemen dagelijks ook auto’s en motorfietsen mee. Het auto/motorkaartje geldt de dag van vertrek/aankomst als vignet op de Duitse wegen. IC-BusDB rijdt sinds een paar jaar ook met de Intercity-Bus. Dat zijn bussen, waarop het Intercity-tarief geldt. Sparpreise kunnen hiervoor ook geboekt worden. Voor Nederland-Duitsland kunnen tot Düsseldorf goedkope Sparpreis-tickets, (alsmede doorgaande tickets (ook last-Minute-Flexpreise) gekocht worden. Een losse busreis gaat vanaf € 7,90, over de toonbank, met voor- en/of natransport per trein vanaf € 19,90, (splitsen in een binnenlands kaartje tot Eindhoven en een kaartje voor de IC-bus kan soms voordeliger zijn, als je bijvoorbeeld vanuit dichterbij gelegen plaatsen als Tilburg, Den Bosch, Helmond of Weert vertrekt). 


Flixbus

Deze knalgroene-met-een-vleugje-oranje bussen zijn bij uitstek geschikt voor wie last-minute reist, geen haast heeft en niet meer goedkoop voor de trein kan reserveren. Het netwerk door Europa is erg uitgebreid. Er rijden dagbussen en nachtbussen naar zowat alle uithoeken van Europa, (en zelfs ook binnen Nederland!). Vooruitplannen voor deze bussen kan ook. Plan wel een ruime overstap in (van minimaal 4 uur) als onderweg op de trein overgestapt moet worden, kaartjes met treinbinding kennen geen omboek- en vergoedingsregels, als de Flixbus vertraging oploopt en aansluitingen worden gemist, (behalve bij overstap op een andere Flixbus, voor zover de reis op hetzelfde kaartje is geboekt). Overigens als er met IC-Bus aangereisd wordt en beide kaartjes zijn bij DB gekocht, dan wordt opheffen van de treinbinding bij vertraging wél toegepast, (ook als de bus bijv. in de file terecht mocht komen). Inplannen van 20-30 minuten is bij IntercityBus daarom ruim voldoende.


InterRail

Verkrijgbaar in twee varianten, of voor 1 land (One-Country), of voor heel Europa (Global). De prijs hangt af van hoeveel dagen je wilt reizen, in welk land je ermee wilt reizen, of je 2e of 1e klas wilt reizen en of je jongere, volwassene, dan wel senior bent. InterRail geldt nooit in het land waar je woonachtig bent, maar een Global-Pass geeft je wel een gratis heen en terugreis vanuit je thuisland tot aan de grens. Binnen Hongarije is de sneltrein voor alle InterRailPassen toeslagvrij, de InterCity daarentegen is voor deze groep ook toeslag- en reserveringsplichtig. Voor gebruik van de accommodatie in de NightJet (ook zitplaatsen) geldt een (extra) toeslag van 10-14 Euro, Voor de overige EN-treinen in Europa (zoals de METROPOL) betalen InterRailers dezelfde toeslagprijs als de rest. Het is raadzaam vooraf uit te rekenen of een InterRail Global-Pass voor Hongarije voordeel oplevert. Prijzen voor tickets binnen Hongarije en naar de buurlanden (en de bijbehorende dienstregeling) kunnen opgezocht worden met www.mav.hu. De actuele prijzen voor de interRail-passen zijn opvraagbaar via www.interrail.eu. Hou bij aankoop rekening met eventuele boekings- en verzendkosten, (vanaf € 4,90).


De zogeheten 19-uurs regel is afgeschaft. Voor de een is dat minder leuk, maar voor de ander levert de nieuwe regel juist voordeel op. Wie gewend was na 19:00 een reisdag met de nachttrein te beginnen en de dag erop verder te reizen, (en daarvoor kon volstaan met de volgende reisdag op de pas in te vullen), zal daarvoor nu 2 dagen moeten verbruiken. Voordeel levert het juist op voor wie op dezelfde dag gereisd had en op de nachttrein stapte. Hij/zij moest voorheen 2 reisdagen aanspreken; nu kost dat nog maar 1 reisdag. Deze loopt bij nachttreingebruik af, zodra de reiziger (na 23:59 uiteraard!) de nachttreinreis beëindigd heeft. Bij het verder reizen (met een andere trein) moet een nieuwe reisdag op de pas ingevuld worden.


Gezinnen

Gezinnen die van/naar/in Duitsland een reis maken mogen hun eigen kinderen (4-14) (en senioren met kleinkinderen) gratis mee laten reizen, mits bij de aankoop vooraf gemeld!. DB laat alle meereizende (klein) kinderen bij doorgaande kaartjes gratis meereizen, Sparpreis, of Flexpreis, maakt niet uit. Voor alleenreizende kinderen en meereizende kinderen die geen familie van de volwassenen zijn moet een apart kaartje gekocht worden, waarbij bij Flexpreis de leeftijfdgrens- en bijbehorende korting op kinderkaartjes dan gaat gelden, (bij een Sparpreis. Kinderen tot 4 jaar (en dat wordt maar al te vaak vergeten!), hebben recht op gratis vervoer, maar niet op een zitplaats. Wordt het vol in een trein en iemand wil zitten waar een ukkepuk of peuter zit, zal deze toch zijn of haar plaats op verzoek van de reiziger moeten afstaan. Wel zijn er speciale kinderafdelingen (Kleinkindabteil, in de meeste ICE-treinen uitgerust met speelhoeken) waar gezinnen kunnen plaatsnemen en tegen betaling een hele afdeling voor een schappelijke prijs kunnen reserveren. DB richt meer en meer lange-afstandstreinen speciale kinderhoeken in. Gezinnen met minimaal 3 kinderen krijgen in Hongarije op binnenlandse kaartjes 90% korting, Op de Hongaarse reisplanner kan de ritprijs voor een (binnenlandse) reis uitgezocht worden. Hou er rekening mee dat bij een internationale reis buitenlandse- en Hongaarse kortingsregelingen niet altijd even compatibel kunnen zijn en dat een eventuele overstap van/op een binnenlandse trein noodzakelijk kan zijn. Bij internationale reizen vanuit Hongarije houdt de Hongaarse Spoorwegen bij het boeken van tickets wel (zoveel mogelijk) rekening met de kortingsregelingen die voor (meereizende) kinderen in elk land van toepassing zijn. 

Samengevat: reis je met kinderen boek zoveel mogelijk bij DB - en als het kan- met een doorgaande Sparpreis (dan kunnen de kinderen in elk geval de hele reis gratis mee).


Senioren

In Hongarije hebben senioren vanaf 65 jaar recht op gratis reizen, doch niet in internationaal reizigersverkeer. Bij het reizen van Hongarije naar het buitenland dient men voor de hele reis een internationaal vervoerbewijs te beschikken, wil men zonder overstap tot het grensstation (en verder) reizen. Wel of niet online boeken? Dat kan soms uitmaken. DB biedt meer en meer verbindingen naar uithoeken van Hongarije, maar deze zijn lastig te boeken. Daarbij kan onze reisspecialist u helpen. Enkeltjes van Duitsland naar Hongarije (ook retourtjes) zijn als online-ticket te boeken, enkeltjes Hongarije-Duitsland om technische redenen niet en kosten altijd € 4,90 extra (ivm verzending per post). Vanuit Oostenrijk en Tsjechië (en Bratislava) kan in de meeste gevallen wél een online-ticket geboekt worden. De nieuwe ÖBB-nachttreinen kunnen ook via de DB-site geboekt worden, (en alsvanouds via de ÖBB-site (www.oebb.at). De ÖBB biedt ook de mogelijkheid om een ligplaats of slaaplaats (voorzover voorhanden) naar wens te boeken (boven, midden, of onder), DB biedt deze keuzemogelijkheid niet. De ÖBB verkoopt nu ook doorgaande nachttreinkaartjes naar Roemenië.


Treinbinding

Alle opties hierboven (m.u.v. InterRail) staan zijn kaartjes met treinbinding, (bij DB-tickets alleen op Duits en Zwitsers grondgebied (en als je met de ICE tussen Brussel en de Duitse grens reist). Alle overige landen passen treinbinding op het hele traject toe, ook op de buitenlandse delen van de reis. Je boekt voor (een) bepaalde trein(en) en enkel op die dagen en in die betreffende treinen is je kaartje geldig. Wijk je op eigen houtje van de treinbinding af (dwz. er is geen sprake van vertraging of gemiste aansluiting) dan verliest de Sparpreis op Duits grondgebied de verdere geldigheid en is een nieuw kaartje voor de verdere reis (waar dus treinbinding op geldt) noodzakelijk. Vertragingen, opgelopen met het lokale OV, waardoor de trein wordt gemist, (dus voordat de treinreis naar- of door Duitsland begint) beschouwt DB als eigen schuld. Plan de aanreis naar het station dus in met ruim voldoende overstaptijd.


Vroegboekkaartjes, gekocht bij de andere maatschappijnen, zoals ÖBB, ČD (Tsjechië), of MÁV kennen geen terugbetaling, of omboekingsmogelijkheden. Houd ook rekening bij gebruik van de ÖBB-nachttrein een ruimere overstap in te plannen, als de reis bij verschillende spoorwegmaatschappijen geboekt is. De EU-reizigersrechten kennen wel omboekings- en vergoedingsregels bij gemiste aansluiting, maar alle tickets moeten wel bij dezelfde verkoper geboekt zijn, (de verschillende treinkaartjes hoeven overigens niet op hetzelfde moment geboekt te zijn).


Vertragingen, stremmingen

Mis je door schuld van de spoorwegen je trein, (stremmingen of treinvertragingen, ook buiten Duitsland), dan kun je bij een service-Point in de stationshal kosteloos een alternatieve reis laten samenstellen. De vertragingen zijn in zo'n geval altijd al aan de verkeersdienstleiding doorgegeven, zodat een ServiceMitarbeiter er praktisch altijd meteen van op de hoogte is. NS-International werkt ietsjes anders: zij geeft aan met welke trein je de reis mag voortzetten, DB heft in zo'n geval meestal voor de verdere reis je treinbinding op (Zugbinding aufgehoben!), of in sommige gevallen maakt je kaartje voor de eerstvolgende lange-afstandstrein geldig. Tip: Vraag om opheffing van de treinbinding, (“Könnten Sie bitte die Zugbindung aufheben?”). 


Overnachting/taxi

Mocht door vertraging een aansluiting gemist worden, waardoor reiziger tussen 00:30 en 06:00 niet meer thuis kan komen, heeft deze recht op overnachting, of een taxirit naar huis. Bij een taxirit in Duitsland krijgt men in Duitsland een tegoedbon, welke bij een deelnemende taxibedrijf ingeleverd kan worden NS regelt meestal een taxi. In de andere gevallen vergoedt men 80 Euro per persoon (voor 80 Euro kan men in 2016 ongeveer 30 km taxivervoer krijgen, voor 60 Euro komen 2 personen ongeveer 60 km verderop). Mocht een taxitrit geen optie zijn, dan moet de betreffende spoorwegmaatschappij voor overnachting zorgen. Dat kan een hotel zijn, dat kan een door de vervoerder georganiseerde toegewezen slaapplek zijn. Reiziger kan een hotel regelen, de kosten ervoor worden tot 80 Euro vergoed. Reiziger is overigens verplicht het aanbod van de vervoerder te accepteren. Als vervoerder een taxi aanbiedt, heeft reiziger geen recht opvergoeding, als deze naderhand besluit op eigen houtje een hotel te nemen. De wijze van overnachting of vervoer aanbieden kan per land wat verschillen.Annuleren/omruilen achterafDat is bij een Sparpreis mogelijk, bij de Supersparpreis niet. Er wordt per DB- of NS-international-ticket (Sparpreis) € 10-19 op het terugbetalen bedrag ingehouden tot op de dag voor vertrek. Na de 1e dag is omruilen/terugbetaling niet mogelijk. Een SparNight of een aanbieding van de ÖBB, MÁV, ČD (Tsjechië), is nooit omwissel-/annuleerbaar. Kaartjes zonder treinbinding tegen gewoon-tarief, al dan niet met korting, (bij DB en NSI tegenwoordig Flexpreis genoemd), zijn tot de dag voor vertrek kostenloos on te wisselen, of terug te betalen, vanaf de 1e dag van vertrek kost dat € 19,00.VergoedingBehalve bij natuurrampen en stilleggingen op last van autoriteiten etc., heb je recht op compensatie bij vertragingen van minstens 60 minuten: 25% bij 60 minuten, 50 % vanaf 2 uur. Het uitbetalen van vergoedingen gebeurt via de spoorwegmaatschappij, waar de tickets zijn gekocht. Vergoedingen bij een reis met meerdere kaartjes vindt alleen plaats, als alle tickets voor deze reis bij dezelfde spoorwegmaatschappij gekocht zijn.Transfers in BudapestVan Keleti naar Nyugati: men neme trolleybus 73. Vertrek uit de nabijgelegen Bethlen-Gábor ut. 15 min rijden en van daaruit loop je in nog geen 5 min (rechts de hoek om) naar Nyugati pu. Naar Kecskemét/Szeged kan een uur reistijd gewonnen worden door niet naar Nyugati, maar naar Zugló te gaan. Voor het Keleti-station vertrekken pal voor de hoofdingang zowat elke 5 minuten verschillende (snel-)bussen 5, 7, 7E, 173 en 173E. Let wel, je hebt v.v. slechts 22-24 min voor de hele transfer! De nachttrein uit Berlijn mag daarom niet meer dan 5 min vertraging hebben en de rij in Zugló niet te lang zijn. Durf je het niet aan, ga dan op je gemak naar Nyugati toe (vanuit Bratislava ook te bereiken met overstap in Vác).Vanuit Keleti naar Déli (sneltrein naar Székesfehérvár, Keszthely en de stoptrein naar de zuidwesthoek): Men neme M2 (rode metro) richting Déli pu. Reistijd, plm. 15-20 min. Nieuw alternatief is vanuit Keleti met de groene metro (M4) naar Kelenföld. Vanuit Wenen is overstappen in Kelenföld handiger, alle treinen vanuit Déli stoppen namelijk ook daar.Info over dienstregelingen en tarieven zie www.bkv.hu (ook in het Engels). Alle ongestempelde oranje kaartjes die ooit gekocht zijn, zijn helaas niet meer geldig.Komt u met het vliegtuig en wilt u verder per trein, station Ferihegy ligt aan de lijnen Budapest-Nyugati.-Debrecen/Szeged, alle intercity's stoppen daar. Voor de richting Békéscsaba is overstap in Szolnok noodzakelijk.RoemeniëWie graag naar Roemenië gaat, kan vanuit Wenen direct met de dagtrein naar Cluj Napoco (of met de nachttrein naar Brassó en Boekarest). De reserveringsplicht geldt niet meer bij reizen per IC naar Roemenië. Hou er wel rekening mee, dat de reserveringsplicht in Roemenië nog steeds bestaat en dat een (binnenlandse) reiziger met een reservering ten tonele kan verschijnen. Wilt u voorkomen dat u tussentijds zou moeten verhuizen, dan kan al in Hongarije voor aanvang van de reis voor omgerekend € 4,00 een zitplaats gereserveerd worden. Vanuit Boedapest rijden: ‘s ochtends een intercity evenals naar Arad, Deva, Brassó, in de vroege namiddag een intercity, - annex nachttrein - naar Brasov, via Oradea, Cluj-Napoca en een intercity naar Arad en Timisoara.Er bestaan aantrekkelijke vroegboekkortingen zowel voor dag- als nachttrein (vaak online via de MÁV te boeken, in Hongarije even uit de kaartautomaat afhalen). Tussen Hongarije en Roemenië bestaan bilaterale kortingsafspraken, op enkeltjes wordt 35% korting op de volle (internationale) SCIC-tarief gegeven, op vierdaagse retourtjes zelfs 50% korting. Ook bestaan er voor kort-grensverkeer en tickets tussen Boedapest en direct-bereikbare Roemeense steden goedkope tickets (Fortuna, SparNight).Info en boekingenWie vragen over prijzen, kortings- of reismogelijkheden, of moeite met boeken via internet heeft, kan inlichtingen inwinnen. Bij voldoende tijd kan binnen 2 dagen reismogelijkheden met prijsindicatie (kan geen rechten aan ontleend worden!) en eventueel een uitleg gegeven worden). Stuur een mailtje naar info @ hongarijemagazine.nl (spaties weghalen). Vermeld daarin: reisdata, aantal reizigers, leeftijd alle reizigers, wel/geen voordeelurenkaart/OV-jaarkaart/Bahncard, voorkeur voor dag-/nachttrein, geslacht van alle reizigers bij gebruik van slaapwagen in nachttreinen, wens om vooruit te boeken, en mogelijkheid tot overnachten tijdens reis). Op verzoek kan ook wat eenvoudige info over online-boeken van hotels gegeven worden. Voor boekingen wordt € 3,50 in rekening gebracht, in een aantal gevallen € 4,90 extra indien (alsnog) niet-online-tickets geboekt en opgestuurd moeten worden. Bij urgente boekingen kan een aanbetaling van € 25,- per boeking in rekening gebracht worden, (deze wordt bij de definitieve boeking met het nog openstaande bedrag verrekend). Bij Supersparpreise dient het gehele boekingsbedrag vooruit betaald te worden. Info over hotelovernachtingen evenals eventueel . hulp bij het boeken ervan wordt op verzoek gratis als extra service geleverd voor wie hier kaartjes boekt

Mostmagyarul!