Annamari Dancs in Nederland op toernee


Popidool én hitzangeres uit Transsylvanië op toernee in Tolbert, Heemstede, Eersel en Gronsveld

Concerttoernee van 27 september t/m 7 oktober 2006

Uitgeverij Hongarije Magazine organiseerde in het najaar van 2006 een fantastische toernee met de Hongaars-Transsylvanische sterzangeres Annamari Dancs. Annamari is in eigen land behalve tieneridool en popdiva vooral ook een veelzijdige zangeres met een breed repertoire: van popsongs tot operette-stukkenen van populaire liedjes tot bekende zomerhits uit Hongarije.

Annamari zingt in haar moedertaal, het Hongaars, maar is afkomstig uit Transsylvanië, het deel van Roemenië dat tot 1920 tot Hongarije behoorde en waar nog twee miljoen mensen Hongaars spreken.

De aanleiding voor de toernee was het tienjarig bestaan van het tijdschrift Most Magyarul! Hongarije Magazine. De unieke concertserie werd mede mogelijk gemaakt door de samenwerking met lokale partners als Pannon Culinair, docenten Hongaars, wijnimporteurs Vinologics en het Hongaars Wijnhuis én de Hongaarse luchtvaartmaatschappij Malev.

De concertavonden kenden een speciale, unieke indeling: op het concertgedeelte volgde telkens een informeler deel in de sfeer van een Hongaars wijnoogstfeest waarbij naar believen kon worden gedanst of gepraat. Om de avond in de juiste Hongaarse sfeer te brengen schonken de thehaterbuffetten tijdens de feestconcerten diverse heerlijke Hongaarse wijnen.


Kennismaking met Annamari Dancs

De Hongaars-Transsylvanische sterzangeres Annamari Dancs werd geboren op 11 maart 1981 in Sepsiszentgyörgy (in het Roemeens Sfantu Gheorghe, Sint Joris), diep in het zuiden van Transsylvanië, niet ver van Brassó en de Karpaten. Deze regio is vrijwel geheel Hongaarstalig, Annmari's moedertaal is dan ook het Hongaars.

Zij volgde het Kunstlyceum, deed als hoofdvak zang en in 1998 was haar eerste optreden van betekenis tijdens de Sint Joris Feesten in haar geboorteplaats. Zij zong er in Hongaarse vertaling de titelsong van de film Titanic en stal meteen de harten van het publiek.

Vervolgens werd ze gevraagd voor tal van optredens op festivals en zomerfeesten en aan het eind van dat jaar trad ze al op voor de Hongaarse televisie.

Haar 8 albums laten een mix zien van nostalgische liedjes, Hongaarse zomerhits en Annamari's eigen songs: de muziek varieert van latin en up tempo dance-hits tot langzamere ballades en chansons.Zomer 2006 studeerde Annamari af aan het Conservatorium van Kolozsvár (Cluj) en mag zich nu tevens professioneel operazangeres noemen!

Annamari heeft ook een tweetal dvd's uitgebracht, waarvan de videoclips zijn opgenomen op het Kroatische eiland Rab, in Venetië en in de prachtige, ongerepte natuur van haar vaderland Transsylvanië.

Met haar gevarieerde repertoire en haar welluidende stem steelt ze overal de harten van Hongaren (en Hongaarslerenden!!): niet alleen in Transsylvanië en Hongarije, maar ook in Zweden en de Verenigde Staten.

Annamari bezorgt haar publiek graag een fijne avond: of ze nu voor vierduizend dolle Roemenen en Hongaren op een plein in Transsylvanie zingt, of voor een kleine zaal vol met Zweden, Amerikaanse Hongaren, Groningers, Brabanders of Limburgers, Annamari is even enthousiast en maakt van elk optreden een feest!


Achtergrondinformatie bij de regio Transsylvanië

De meeste Hongaren in Roemenië kijken verwachtingsvol uit naar de dag (waarschijnlijk al 1 januari 2007) waarop Roemenië zal toetreden tot de Europese Unie. De tot op heden als tweederangsburgers behandelde oorspronkelijke Hongaarstalige bevolking van Transsylvanië ziet in de aansluiting mogelijkheden om op Europees platform zijn ongelijke behandeling aan te kaarten en liefst ook op te lossen. Inmiddels weten velen in het Westen van het bestaan van deze zeer grote minderheid in Roemenië: een bevolkingsgroep van ruim twee miljoen etnische Hongaren woont in Roemenië. Deze etnische Hongaren zijn niet naar hun huidige woongebied toe verhuisd, maar wonen al eeuwenlang in hun steden en dorpen, in plaatsen als Brassó (Brasov), Temesvár (Timisoara), Marosvásárhely (Tirgu Mures), Nagyszeben (Sibiu, de culturele hoofdstad van Europa in het jaar 2007) en Székelyudvarhely (Odorheiu). Ten tijde van het Turkse bewind in Hongarije in de zestiende eeuw was het vorstendom Transsylvanië tientallen jaren lang, zelfs anderhalve eeuw lang, het culturele centrum van Hongarije: de grootste Hongaarse schrijvers, acteurs, politici en wetenschappers uit die tijd en later zijn afkomstig uit Transsylvanië. Van velen is het graf nog altijd te vinden op het kerkhof Házsongárd van de stad Kolozsvár (Cluj).

In maart 2008 en 2011 was Annamari wederom in Nederland op toernee. Momenteel is zij verbonden aan het Fővárosi Operettszínház


Achtergrondinformatie over Annamari Dancs
zie ook www.hongaarsconcert.nl en www.dancsannamari.com

Mostmagyarul!