Hongarije Plaza op 23-09-2023


Magyar nyelvű cikkünk

Op 23 september 2023 is het weer zo ver: Hongarije Plaza! 

Met ruim 35 stands, 7 podiumoptredens, ruim 10 lezingen/workshops en vijf cateraars vormt Hongarije Plaza een stukje Hongarije in Nederland.

Opnieuw hebben wij als locatie gekozen voor de centraal in Nederland gelegen Veluwehal in Barneveld, Nieuwe Markt 6, 3771 CB. 

Hongarije Plaza wordt mede mogelijk gemaakt door onze hoofdsponsors Hongarijehuis en Hongarije Magazine in samenwerking met de Hongaarse School.


Introductie bij het programma

Het podiumprogramma wordt geopend door het Erdős-trio dat bestaat uit Csaba Erdős (cello) en Hornyák Andrea (piano) met hun zeer getalenteerde dochter Boglárka. Csaba en Andrea genoten beiden hun opleiding aan de Liszt Ferenc zeneakadémia te Budapest en Boglárka studeert na haar master aan het Amsterdamse Conservatorium aan de Hochschule für Tanz und Musik te Köln. Dat wordt innig genieten van een prachtig vleugje klassiek!

Verder geven zangeres Dóra Danics en gitarist Róbert Sinha en concert. Róbert is afgestudeerd aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag en trad al dikwijls op in Nederland, in 2017 en 2023 ook bij Most Magyarul! draait door. Dóra Danics won in 2013 de Hongaarse X-Faktor en zong sedertdien in diverse formaties en bands. In juni 2023 gaf zij met Róbert Sinha een concert bij Most Magyarul! draait door. Lees ook ons artikel over Róbert en Dóra in Most Magyarul! nummer 98. De Hongaarstalige tekst staat op deze site.


Ook treedt het Trio Trabant op, dat bij Most Magyarul! draait door in 2019 een erepodiumplaats veroverde voor een optreden op Hongarije Plaza!

Ook over dit geweldige Trio schreven wij een uitgebreid artikel in Most Magyarul! (nr. 87).


De dansgroep Ralda zal met Hongaarse choreografieën wederom voor een wervelende en boeiende show zorgen.

Ons Plaza-programma wordt afgesloten door een buitenlandse primeur. De boys van Muro Phral, een jonge band uit het plaatsje Forró in (het kansarme) Noord-Hongarije, komen naar Nederland en treden voor het eerst op buiten Hongarije! Dat wordt heerlijk meegenieten en meeswingen met hun vrolijke beats! Over Muro Phral publiceerden wij in Most Magyarul 91 een uitegbreid artikel. De Hongaarstalige versie van dit artikel is in 2022 ingesproken, waarna wij er visuals bij hebben gemaakt: een tot leven gebracht luisterartikel!


Maar natuurlijk bestaat Hongarije Plaza niet alleen uit een fantastisch podiumprogramma, nee, ook de grote hal staat weer vol info- en verkoopstands, de cateringcorner en het kinderplein. In de stands vindt u alles betreffende Hongarije, de Hongaarse cultuur en de taal: wijnen, delicatessen, boekenantiquariaat, tijdschriften, informatie, taalcursussen, lesmateriaal Hongaars en Nederlands voor Hongaren, chauffeursdiensten, dieetvoeding, vakantiereizen, vakantiehuizen en onroerend goed. Mocht ik hier toch nog iets vergeten zijn, kijk dan op www.hongarijeplaza.org


Catering

De binnencatering is in handen van Icsó Krisztina.

Buiten zijn dit jaar  lángos en vers en knapperig gebakken Kürtős kalács, de fabuleuze schoorsteenkoek, verkrijgbaar!

De kinderhoek wordt dit jaar gerund door een mooi groepje docenten van de diverse zaterdagscholen voor Hongaarse kinderen in Nederland (de zogenoemde ’ovisuli’s van Amstelveen, Maarssen, Den Haag en Eindhoven) onder regie van de Stichting StiHON o.l.v.  Ivett Pálfalvi. Let wel Plaza is geen oppascentrale:  u bent te allen tijde verantwoordelijk voor uw eigen kind(eren)! Op het kinderplein kan de jeugd in de weer met o.a. Hongaarse handvaardigheid, sporten en volksdansen.

Plaza is geen Plaza als er niet ook interessante lezingen staan geprogrammeerd. Ook dit jaar hebben we weer een mooie selectie voor u gemaakt van sprekers die op herhaling komen en nieuwe presentaties en workshops. Kijk voor de details in het betreffende Lezingen-menu op www.hongarijeplaza.org


Maar we lichten alvast een tip van de sluier op:

Wij zijn er trots op dat wederom een aantal medewerkers van Most Magyarul! Hongarije Magazine bereid is om een lezing te verzorgen over zijn/haar favoriete thema: Gerhild Tóth-van Rooij over klassieke muziek, Pieter Biezenaar en Angelie Witjes nemen u mee naar plekjes in Hongarije om te onthaasten en Jan Maiburg, de auteur van De paardenfluisteraar van Oranje (over de Hongaarse paardrijleraar Hazslinszky Géza in dienst van koningin Juliana die les gaf aan prinses Beatrix), zit vol Hongaarse paardij-anecdotes en quotes en neemt u op boeiende wijze mee naar een vervlogen verleden en naar een hippische wereld vol geheimen en intriges op het wereldtoneel... 

En onder de titel Fascinerende facetten van het Hongaars zal docent Edwin  van Schie van de Hongaarse School nu eens de ver(der)gevorderde cursist Hongaars bedienen met tal  van nuttige weetjes en achtergronden bij de Hongaarse grammatica. Allerlei fascinerende en fantastische eigenschappen van het Hongaars zullen de revue passeren: van de kracht van de bepaalde vervoeging tot de (ir)realiteit van de irrealis, van de vrijwel perfecte logica van de zinsbouw tot de ingewikkeldste bezits- en hebbenconstructies... en nog veel meer!

Verder boekpresentaties met lezing door Patrick Bernhart en Leonóra Mörk en nog veel meer.


Kortom wij zien u graag op wederom een dag vol Hongaarse leringh ende vermaec, Hongaarse nectar en ambrozijn, Hongaarse muziek, vertier, bier en wijn!


De entréeprijs bedraagt € 10,-. voor het gehele programma. Pinnen kan ook.


U bent welkom vanaf 10 uur, voor het precieze programma kijkt u vanaf medio juli op de website enleest u het septembernummer van Most Magyarul! Hongarije Magazine, een speciaal nummer met veel Plaza-nieuws over het programma en de sprekers!

A viszontlátásra

 

Boglárka Erdős speelde eerder al op het Zene Festival, waarover Gerhild Tóth-van Rooij een indringend verslag schreef in Most Magyarul!

Naar Hongarije Plaza op 23-09-2023 komt zij met Csaba Erdős en Andrea Hornyák, samen vormen ouders en talentvolle dochter het Prometheus-trio!

Een van de standhouders op Hongarije Plaza: De Smaak van Hongarije


Wij hopen op een grote opkomst van lezers van Most Magyarul!, cursisten en oud-cursisten van de Hongaarse School en Holland Suli en van ieder die graag een Hongaars evenement bijwoont.


De locatie in Barneveld biedt ruimte aan plm. vijftig stands van organisaties, bedrijven en stichtingen die gericht zijn op Hongarije of Hongaarse producten. Behalve wijnimporteurs, reisorganisaties en campinghouders bieden ook Hongaarse levensmiddelenwinkels en andere ondernemers hun waren aan. Natuurlijk is ook Most Magyarul! Hongarije Magazine vertegenwoordigd op Hongarije Plaza, samen met de Hongaarse School en met Holland Suli. U vindt bij ons o.a. oude nummers voor een beursprijsje, taalcursussen Nederlands voor Hongaren en Hongaars voor Nederlanders, onze GROENE BAK met toeristische regiokaarten en nog veel meer.


Mostmagyarul!