NIEUW: 

Veel informatie over evenementen in Nederland en België vindt u op onze evenementensite

 www.hongaarse-evenementen.nl

U vindt hier concerten, dansvoorstellingen, lezingen, filmvertoningen, exposities én allerlei feesten, wijnproeverijen etc

HungaroMania het grootse Hongarije-festival in Leuven, België!

HungaroMania is afgelast. De nieuwe datum is onderv oorbehoud 28 feburai 2021.


Of neem een kijkje op de website van Hungaromania

Hongarije Plaza op 04-04-2020

Op 4 april 2020 is het weer zo ver: Hongarije Plaza! 

Met ruim 50 stands, 6 podiumoptredens, 12-15 lezingen/workshops en vijf cateraars vormt Hongarije Plaza een stukje Hongarije in Nederland.

Opnieuw hebben wij als locatie gekozen voor de centraal in Nederland gelegen Veluwehal in Barneveld, Nieuwe Markt 6, 3771 CB. 

Hongarije Plaza wordt mede mogelijk gemaakt door onze hoofdsponsors Hongarijehuis en Hongarije Magazine in samenwerking met de Hongaarse School.


Introductie bij het programma

Dat was het beste programma dat je ooit hebt georganiseerd’ zei mijn oud-cursist Jaap Keijzer tegen mij op 3 november vorig jaar, na afloop van Most Magyarul! draait door


Jaap is al twintig jaar lang onze zaal- en toneeltechnicus bij evenementen van de Hongaarse School en van Uitgeverij Hongarije Magazine en een doorgewinterd geluids- en lichttechnicus, die van Bródy János hoogst persoonlijk in Amsterdam een geweldig compliment ontving. Als Jaap het programma geweldig vond, ja, dan betekent dat wel wat!


Na hun succesvolle optreden bij Most Magyarul! draait door is het Trio Trabant dan ook gevraagd ook op Hongarije Plaza een muzikale voorstelling te geven, opnieuw samen met het Karpaten Ensemble. Op 4 april a.s. kunt u ervan meegenieten in de Veluwehal in Barneveld.

Maar er is meer te zien en te horen op de zesde editie van Hongarije Plaza. Het podiumprogramma wordt geopend door het Prometheus-trio dat bestaat uit Csaba Erdős (cello) en Hornyák Andrea (piano) met hun zeer getalenteerde dochter Boglárka. Csaba en Andrea genoten beiden hun opleiding aan de Liszt Ferenc zeneakadémia te Budapest en Boglárka studeert na haar master aan het Amsterdamse Conservatorium aan de Hochschule für Tanz und Musik te Köln. Dat wordt innig genieten van een prachtig vleugje klassiek!


Verder komt ook de in Hongarije zeer bekende dichter-performer János Lackfi naar Hongarije Plaza.  Hij schrijft actuele verzen en is de auteur van tal van geestige publicaties. In zijn kielzog komen dochter Dorottya Lackfi, popzangeres, en Róbert Sinha, gitarist. Róbert is afgestudeerd aan het Conservatorium van Den Haag en trad al dikwijls op in Nederland, in 2017 ook bij Most Magyarul! draait door. Afgelopen najaar hadden zij een bijzonder succesvolle toernee in Transsylvanië. Misschien heeft u met de poëzie van Lackfi wat moeite als u geen Hongaars verstaat, maar wij zullen ervoor zorgen dat in ieder geval de liedteksten gezongen door ’Dorka’ tegen die tijd beschikbaar zijn op onze website.


Ons Plaza-programma wordt afgesloten door een buitenlandse primeur. De boys van Muro Phral, een jonge band uit het plaatsje Forró in (het kansarme) Noord-Hongarije, komen naar Nederland en treden voor het eerst op buiten Hongarije! Dat wordt heerlijk meegenieten en meeswingen met hun vrolijke beats!


Maar natuurlijk bestaat Hongarije Plaza niet alleen uit een fantastisch podiumprogramma, nee, ook de grote hal staat weer vol info- en verkoopstands, de cateringcorner en het kinderplein. In de stands vindt u alles betreffende Hongarije, de Hongaarse cultuur en de taal: wijnen, delicatessen, boekenantiquariaat, tijdschriften, informatie, taalcursussen, lesmateriaal Hongaars en Nederlands voor Hongaren, chauffeursdiensten, dieetvoeding, vakantiereizen, vakantiehuizen en onroerend goed. Mocht ik hier toch nog iets vergeten zijn, kijk dan op www.hongarijeplaza.org


Catering

De binnencatering met hurka, gebraden kolbász, pörkölt, gulyás en nog veel meer, is in handen van de Rotterdami magyar bolt, die al jarenlang in hun Hongaarse winkel - sinds kort verhuisd naar de Boezemlaan 47, vele Hongaren in de Rijnmond en daarbuiten van heerlijke Hongaarse maaltijden voorziet. Hier vindt u tevens een assortiment aan Hongaarse drankjes en bieren voor uw directe dorst. 

Buiten staan dit jaar - wegens succes geprolongeerd én uitgebreid! - maar liefst twee lángos-karren en natuurlijk is er ook weer vers en knapperig gebakken Kürtős kalács, de fabuleuze schoorsteencake!

De kinderhoek wordt dit jaar gerund door een mooi groepje docenten van de diverse zaterdagscholen voor Hongaarse kinderen in Nederland (de zogenoemde ’ovisuli’s van Amstelveen, Maarssen, Den Haag en Eindhoven) onder regie van Ivett Pálfalvi die zelf als jonge moeder de babyhoek voor haar rekening neemt. Let wel Plaza is geen oppascentrale:  u bent te allen tijde verantwoordelijk voor uw eigen kind(eren)! Op het kinderplein kan de jeugd in de weer met o.a. Hongaarse handvaardigheid, sporten en volksdansen.

Plaza is geen Plaza als er niet ook interessante lezingen staan geprogrammeerd. Ook dit jaar hebben we weer een mooie selectie voor u gemaakt van sprekers die op herhaling komen en nieuwe presentaties en workshops. Kijk voor de details in het betreffende Lezingen-menu op www.hongarijeplaza.org

Maar we lichten alvast een tip van de sluier op:

Orsolya Réthelyi (van de vakgroep Neerlandistiek van de ELTE-Universiteit van Budapest) en Maarten J. Aalders zullen op Hongarije Plaza een lezing en presentatie houden over het thema Kindertreinen. Dit jaar is het 100 jaar geleden dat dit Belgische en Nederlandse initiatief van start ging, waarbij er in zo’n zes jaar tijd tienduizenden kinderen naar onze landen werden gehaald om bij te eten en aan te sterken en waardoor er tussen families daar en hier contacten ontstonden die tot op de dag vandaag nog voortbestaan en voor vele nazaten waardevol zijn. 


Verder zijn wij er trots op dat wederom een aantal medewerkers van Most Magyarul! Hongarije Magazine bereid is om een lezing te verzorgen over zijn/haar favoriete thema: Gerhild Tóth-van Rooij over Ernő en diens zoon Hans Dohnányi, Pieter Biezenaar en Angelie Witjes nemen u mee naar plekjes in Hongarije om te onthaasten en Jan Maiburg, de auteur van De paardenfluisteraar van Oranje (over de Hongaarse paardrijleraar Hazslinszky Géza in dienst van koningin Juliana die les gaf aan prinses Beatrix), zit vol Hongaarse paardij-anecdotes en quotes en neemt u op boeiende wijze mee naar een vervlogen verleden en naar een hippische wereld vol geheimen en intriges op het wereldtoneel... 

En onder de titel Fascinerende facetten van het Hongaars zal docent Edwin  van Schie van de Hongaarse School nu eens de ver(der)gevorderde cursist Hongaars bedienen met tal  van nuttige weetjes en achtergronden bij de Hongaarse grammatica. Allerlei fascinerende en fantastische eigenschappen van het Hongaars zullen de revue passeren: van de kracht van de bepaalde vervoeging tot de (ir)realiteit van de irrealis, van de vrijwel perfecte logica van de zinsbouw tot de ingewikkeldste bezits- en hebbenconstructies... en nog veel meer!


Kortom wij zien u graag op wederom een dag vol Hongaarse leringh ende vermaec, Hongaarse nectar en ambrozijn, Hongaarse muziek, vertier, bier en wijn!


De entréeprijs bedraagt in de online-voorverkoop € 7,50, maar aan de deur tikt u een tientje af voor het gehele programma (exclusief de hierboven nog niet genoemde voorstelling van Hongaarstalige Standup Comedy/Duma Színház, waarover meer in het kader). Pinnen kan ook.


U bent welkom vanaf 10 uur, voor het precieze programma kijkt u vanaf medio maart op de website en hetvolgende nummer van Most Magyarul! Hongarije Magazine, een speciaal nummer met veel Plaza-nieuws over het programma en de sprekers, dat wij in de tweede helft van maart nog uitbrengen!

A viszontlátásra

 

Ook het Karpaten Ensemble maakt zijn opwachting met spectaculaire Hongaarse dansen. In Most Magyarul! 88 publiceerden wij een overzichtsartikel van de hand van Ivett Pálfalvi

Boglárka Erdős speelde eerder al op het Zene Festival, waarover Gerhild Tóth-van Rooij een indringend verslag schreef in Most Magyarul!

Naar Hongarije Plaza 04-04-2020 komt zij met Csaba Erdős en Andrea Hornyák, samen vormen ouders en talentvolle dochter het prometheus-trio!

Een van de standhouders op Hongarije Plaza: De Smaak van Hongarije


Wij hopen op een grote opkomst van lezers van Most Magyarul!, cursisten en oud-cursisten van de Hongaarse School en Holland Suli en van ieder die graag een Hongaars evenement bijwoont.


De locatie in Barneveld biedt ruimte aan plm. vijftig stands van organisaties, bedrijven en stichtingen die gericht zijn op Hongarije of Hongaarse producten. Behalve wijnimporteurs, reisorganisaties en campinghouders bieden ook Hongaarse levensmiddelenwinkels en andere ondernemers hun waren aan. Natuurlijk is ook Most Magyarul! Hongarije Magazine vertegenwoordigd op Hongarije Plaza, samen met de Hongaarse School en met Holland Suli. U vindt bij ons o.a. oude nummers voor een beursprijsje, taalcursussen Nederlands voor Hongaren en Hongaars voor Nederlanders, onze GROENE BAK met toeristische regiokaarten en nog veel meer.


Mostmagyarul!