Treinreistips naar Hongarije


Let op: dit artikel is geschreven door David Nijenhuis, dé treinreisexpert van Nederland.Op verzoek kunt u hier uw treinreis naar vele bestemmingen in Hongarije, Slowakije, Kroatië, Slovenië, Roemenië, of Oostenrijk laten boeken voor slechts € 3,50,-, (€ 5,00 bij 2 tickets en € 7,50 bij 3 tickets of meer), met evt. € 3,90 extra bij verzending van tickets per post. Alle prijzen zijn ongeacht aantal reizende personen. Info en verzoeken om hulp via info @ hongarijemagazine.nl (spaties weghalen). Vooraf info opvragen kan ook: voor € 2,00 krijgt u de info bij de door u gevraagde verbinding. Boekt u binnen 2 maanden alsnog een kaartje, wordt de infokosten in mindering gebracht op de te betalen boekingskosten.

Voor nieuws over fietsen mee met de trein naar Hongarije: zie onze aparte pagina


Dagtrein

De Europa-Spezial heet nu Sparpreis Europa. Deze kan alleen van/naar Duitsland gekocht worden (nu ook met via-routes door enkele landen (zoals Nederland-België-Duitsland) en kunnen nu ook bij gebruik van de grensoverschrijdende DB-busritten (Eindhoven/Maastricht-Düsseldorf) bij een reis Nederland-Duitsland en de daarbij horende aanreisroutes geboekt worden. Voor een reis Nederland-Hongarije bijv. zal je dus moeten splitsen in Duitsland. Vanuit Nederland kost een Sparpreis Europa vanaf 19 Euro als je niet te ver Duitsland ingaat, (200 km vanaf de grens). In sommige gevallen kan opsplitsen nabij de grens met Oostenrijk of Tsjechië (München, Regensburg of Dresden) juist het meeste voordeel opleveren, het hangt gewoon van de situatie en verkrijgbaarheid af. De Sparpreis Europa is ook van toepassing op grensoverschrijdende stoptreinen, wel dient op Duits grondgebied een deel met het Fernverkehr, (zoals ICE, TGV, Railjet, EC/IC) afgelegd te worden. Je krijgt dan 'plaats in Nederland'-Duisburg en Duisburg-Budapest voor 19+39=58 euro, totdat een van de 1 uitverkocht is en dan elk kaartje in stappen van 10-20 euro omhoog gaat, totdat de normale prijs bereikt is. In sommige gevallen kan opslitsen in München/Freilassing/Salzburg, Dresden of Regensburg/Plattling het meeste voordeel opleveren.


Nachttrein

Helaas, maar waar, vanaf 10 december rijdt er geen directe nachttrein Nederland-Duitsland meer. De ÖBB gaat enkele CNL-verbindingen overnemen en laat de bestaande ÖBB-treinen Hamburg-Wenen en Düsseldorf-Wenen rijden. Dit heeft z’n uitwerking gehad op het boeken van treinkaartjes: op alle ÖBB-nachttreinen van/naar Duitsland gaat bij grensoverschrijdende reizen het ÖBB-globaalprijstariefsysteem gelden. Voor de binnenlandse Sparpreis-kaartjes en de Flexpreis komt een overgangsregeling. In een aantal gevallen betekent dat er met 3 kaartjes gewerkt moet worden, (uw Treinreismedewerker legt u de precieze knowhow graag uit). Een retourreis Nederland-Hongarije met gebruik van een 6-persoons-couchette is zo verkrijgbaar vanaf € 174, in een 2p-slaapwagen vanaf € 274. Wie echter nog met een doorgaande Sparpreis wil werken, kan uitwijken naar de KÁLMAN-IMRE (München-Boedapest) of de METROPOL (Berlijn-Praag-Boedapest). De toeslagen varieren van 4 t/m 104 Euro (naar gelang het gewenste reiscomfort en gebruikte verbinding). Overigens geldt interRail ook op de nieuwe (én bestaande) ÖBB-nachttreinen, daarvoor geldt een extra toeslag van 10-14 Euro.


Je eigen voertuig mee

Wil je ter-plekke over je eigen voertuig beschikken, maar je hebt geen zin of puf om het hele eind te rijden, of tijd kwijt te zijn aan overnachten onderweg: de nachttreinen Düsseldorf/Hamburg-Wenen nemen dagelijks ook auto’s en motorfietsen mee. Voor € 89/106 extra kan de auto in Düsseldorf of Hamburg (of Wenen) op de autowagon gereden worden, (de motorfiets mee kost € 45/53 extra). Het auto/motorkaartje geldt de dag van vertrek/aankomst als vignet op de Duitse wegen.


IC-Bus

DB rijdt sinds een paar jaar ook met de Intercity-Bus. Dat zijn bussen, waarop het Intercity-tarief geldt. Sparpreise kunnen hiervoor ook geboekt worden. Voor Nederland-Duitsland kunnen tot Düsseldorf goedkope Sparpreis-tickets, (alsmede doorgaande tickets (ook last-Minute-Flexpreise) gekocht worden. Een losse busreis gaat vanaf € 9,00, over de toonbank, met voor- en/of natransport per trein vanaf € 19,00, (splitsen in een binnenlands kaartje tot Eindhoven en een kaartje voor de IC-bus kan soms voordeliger zijn, als je bijv. vanuit dichterbij gelegen plaatsen als Tilburg, Den Bosch, Helmond of Weert vertrekt). De BahnCard 25 geeft 25% (extra) korting.


Flixbus

Deze knalgroene-met-een-vleugje-oranje bussen zijn bij uitstek geschikt voor wie last-minute reist, geen haast heeft en niet meer goedkoop voor de trein kan reserveren. Het netwerk door Europa is erg uitgebreid. Er rijden dagbussen en nachtbussen naar zowat alle uithoeken van Europa, (en zelfs ook binnen Nederland!). Vooruitplannen voor deze bussen kan ook. Plan wel een ruime overstap in (van minimaal 4 uur) als onderweg op de trein overgestapt moet worden, kaartjes met treinbinding kennen geen omboek- en vergoedingsregels, als de Flixbus vertraging oploopt en aansluitingen worden gemist, (behalve bij overstap op een andere Flixbus, voor zover de reis op hetzelfde kaartje is geboekt). Overigens als er met IC-Bus aangereisd wordt en beide kaartjes zijn bij DB gekocht, dan wordt opheffen van de treinbinding bij vertraging wél toegepast, (ook als de bus bijv. in de file terecht mocht komen). Inplannen van 20-30 minuten is bij IntercityBus daarom ruim voldoende.


BahnCard

Misschien voor nachttreinreizigers met de NightJet een stuk minder interessant geworden, voor de andere reizigers nog steeds het beproefde bespaarmiddel op treinreizen. Als je het voornemen hebt een paar keer per jaar te gaan, kun je overwegen een BahnCard 25 aan te schaffen. Deze kaart geeft een jaar lang 25% korting op zowel Flexpreis (zie verderop), als de Sparpreis Europa en de Sparpreis binnen Duitsland en kost € 62/jaar. Senioren en jongeren (18-22), (als je studeert zelfs tot 26 jaar!) betalen slechts € 41. Er bestaan ook tijdelijke BahnCards en kaarten voor jongeren. Allen info en prijzen staan op www.bahncard.de. Wie graag met korting in de 1e klas wil reizen, (Slaapwagen De-Luxe, (eigen douche en toilet) op de METROPOL valt daar ook onder), heeft een duurdere 1. Klasse BahnCard 25. Voor de BahnCard is geen foto meer nodig, de conducteur kan je wel vragen je te legitimeren. De Bahncard, m.u.v. de JugendBahncard kan online gekocht worden.


BahnCard voor half geld?

Bevalt de Probe-BahnCard en heb je de smaak van het reizen te pakken en vind je 3 maanden niet lang genoeg? T/m 10 december verkoopt Deutsche-Bahn (zij het alleen in Münster en Osnabrück en t/m 10 december 2016) alle reguliere BahnCards (25, 50, 2e klas, 1e klas, voor senioren, volwassenen, etc.) voor de helft van de prijs. De kaart kan 3 maanden vooaf aangeschaft worden. De laatst-mogelijke ingangsdatum is 10 maart 2017. Wat let je om het met een dagje uit te combineren. DB zal, naar verwachting, ook in 2017 met soortgelijke acties komen, in welke plaatsen en met welke kortingen wordt tzt bekend gemaakt.


InterRail

De condities zijn onlangs sterk verbeterd. Deze pas (Global) is nu ook voor 7 dagen verkrijgbaar. Een stuk handiger is dat je voor 5 reisdagen nu 15 dagen onderweg mag zijn, (ipv 10 dagen voorheen). De 7-daagse reispas is ook 15 dagen geldig. Nieuw is de gratis heen en terugreis vanuit je opstapstation in je eigen land. De InterRailpassen voor 1 land (One-Country Pass) zijn onveranderd. Binnen Hongarije is de sneltrein voor alle InterRailPassen toeslagvrij, de InterCity daarentegen is voor deze groep ook toeslag- en reserveringsplichtig. Voor gebruik van de accommodatie in de NightJet (ook zitplaatsen) geldt een (extra) toeslag van 10-14 Euro, Voor de overige EN-treinen in Europa (zoals de METROPOL) betalen InterRailers dezelfde toeslagprijs als de rest. Het is raadzaam vooraf uit te rekenen of een InterRail Global-Pass voor Hongarije voordeel oplevert. Prijzen voor tickets binnen Hongarije en naar de buurlanden (en de bijbehorende dienstregeling) kunnen opgezocht worden met www.elvira.hu. De actuele prijzen voor de interRail-passen zijn opvraagbaar via www.interrail.eu. Hou bij aankoop rekening met evt boekings- en verzendkosten, (vanaf € 3,90).


Gezinnen

Gezinnen die van/naar/in Duitsland een reis maken mogen hun eigen kinderen (4-14) (en senioren met kleinkinderen) gratis mee laten reizen, mits bij de aankoop vooraf gemeld!. DB laat alle meereizende (klein) kinderen bij doorgaande kaartjes gratis meereizen, Sparpreis, of Flexpreis, maakt niet uit. Voor alleenreizende kinderen en meereizende kinderen die geen familie van de volwassenen zijn moet een apart kaartje gekocht worden, waarbij bij Flexpreis de leeftijfdgrens- en bijbehorende korting op kinderkaartjes dan gaat gelden, (bij een Sparpreis. Kinderen tot 4 jaar (en dat wordt maar al te vaak vergeten!), hebben recht op gratis vervoer, maar niet op een zitplaats. Wordt het vol in een trein en iemand wil zitten waar een ukkepuk of peuter zit, zal deze toch zijn of haar plaats op verzoek van de reiziger moeten afstaan. Wel zijn er speciale kinderafdelingen (Kleinkindabteil, in de meeste ICE-treinen uitgerust met speelhoeken) waar gezinnen kunnen plaatsnemen en tegen betaling een hele afdeling voor een schappelijke prijs kunnen reserveren. DB richt meer en meer lange-afstandstreinen speciale kinderhoeken in. Gezinnen met minimaal 3 kinderen krijgen in Hongarije op binnenlandse kaartjes 90% korting, Op Elvira (Hongaarse reisplanner) kan de ritprijs voor een (binnenlandse) reis uitgezocht worden. Hou er rekening mee dat bij een internationale reis buitenlandse- en Hongaarse kortingsregelingen niet altijd even compatibel kunnen zijn en dat een evt. overstap van/op een binnenlandse trein noodzakelijk kan zijn. Bij internationale reizen vanuit Hongarije houdt de Hongaarse Spoorwegen bij het boeken van tickets wel (zoveel mogelijk) rekening met de kortingsregelingen die voor (meereizende) kinderen in elk land van toepassing zijn.

Samengevat: reis je met kinderen boek zoveel mogelijk bij DB - en als het kan- met een doorgaande Sparpreis (dan kunnen de kinderen in elk geval de hele reis gratis mee).


Senioren

Senioren (vanaf 60 jaar) kunnen in Duitsland tegen gereduceerd tarief een BahnCard kopen. In Hongarije hebben senioren vanaf 65 jaar recht op gratis reizen, doch niet in internationaal reizigersverkeer. Bij het reizen van Hongarije naar het buitenland dient men voor de hele reis een internationaaal vervoerbewijs te beschikken, wil men zonder overstap tot het grensstation (en verder) reizen.


RailPlus

Je krijgt in alle gevallen gratis RailPlus op de BahnCard, ook op de Probe-versies, (in Nederland kost deze € 15 per jaar en is alleen te koop als je een van de vaste abonnementen of kortingskaarten van NS of Studentenkaart hebt). Senioren die hun VoorDeelUren-abonnement hebben gehouden krijgen elk jaar RailPlus gratis bij hun NS-abonnement, (bij DalVoordeel en de andere abonnementne van NS is dit extraatje komen te vervallen). Met RailPlus krijg je altijd 25% op internationale reizen, ook als je bijv van Nederland naar België zou gaan en is uitermate geschikt als je zo nu en dan op werkdagen voor 9 uur op pad moet en je met een van de NS-abonnementen op die tijdstippen geen korting krijgt. Het kan dus een rol spelen, als je de BahnCard m.b.v. de vroegboekortingen net niet helemaal terug zou verdienen. Senioren (en anderen zonder abonnement, of kortingskaart) kunnen wel bij een aantal spoorwegmaatschappijen een losse RailPlus kopen, (waaronder bij de Belgische Spoorwegen), deze kost voor volwassenen 50 euro/jaar en voor senioren, en kinderen/jongeren t/m 26 jaar 25 euro. Jongerne kunnen vooraf beter nagaan of bepaalde landen wel of geen jongerenkorting op hun internationale tickets geven. Soms is deze gelijk aan 25% (of zelfs hoger).


Wel of niet online boeken?

Dat kan soms uitmaken. DB biedt meer en meer verbindingen naar uithoeken van Hongarije, maar deze zijn lastig te boeken. Daarbij kan onze reisspecialist u helpen. Enkeltjes van Duitsland naar Hongarije (ook retourtjes) zijn als online-ticket te boeken, enkeltjes Hongarije-Duitsland om technische redenen niet en kosten altijd € 3,90 extra (ivm verzending per post). Vanuit Oostenrijk en Tsjechië (en Bratislava) kan in de meeste gevallen wél een online-ticket geboekt worden. De nieuwe ÖBB-nachttreinen kunnen ook via de DB-site geboekt worden, (en alsvanouds via de ÖBB-site (www.oebb.at). De ÖBB biedt ook de mogelijkheid om een ligplaats, of slaaplaats (voorzover voorhanden) naar wens te boeken (boven, midden, of onder), DB biedt deze keuzemogelijkheid niet. De ÖBB verkoopt nu ook doorgaande nachttreinkaartjes naar Roemenië. Met BahnCard of VorteilsCard gaat er ongeveer 15% van het ticket af (niet op de reservering). Een lastminute-retour Wenen-Brasov in 2persoonsslaapwagon komt op € 278 (met BC, of VC € 252). De Tsjechische Spoorwegen kunnen ook goedkope tickets Praag-Boedapest verkopen of SparNight Berlijn-Boedapest (en de MÁV alles voor de terugreis).


Treinbinding

Alle opties hierboven staan zijn kaartjes met treinbinding, (bij DB-tickets alleen op Duits grondgebied, alle overige landen passen treinbinding op het hele traject toe, ook op de buitenlandse delen van de reis. Je boekt voor (een) bepaalde trein(en) en enkel op die dagen en in diebetreffende treinen is je kaartje geldig. Wijk je bij DB-, of NS-international-kaartjes van de reis af dan is het of een nieuw kaartje kopen, of het prijsverschil tussen de gereduceerde prijs (plus € 17,50 administratiekosten) bijleggen. Vroegboekkaartjes, gekocht bij de ÖBB, ČD (Tsjechië), of MÁV kennen geen terugbetaling, of omboekingsmogelijkheden. Hou ook rekening met gebruik van de ÖBB-nachttrein dat een ruimere overstap ingepland wordt, als de reis bij verschillende spoorwegmaatschappijen geboekt is. De EU-reizigersrechten kennen wel omboekings- en vergoedingsregels bij gemiste aansluiting, maar alle tickets moeten wel bij dezelfde verkoper geboekt zijn, (de verschillende treinkaartjes hoeven overigens niet op hetzelfde moment geboekt te zijn).


Vertragingen, stremmingen

Mis je door schuld van de spoorwegen je trein, (stremmingen of treinvertragingen, ook buiten Duitsland), dan kun je bij een service-Point in de stationshal kosteloos een alternatieve reis laten samenstellen. De vertragingen zijn in zo'n geval altijd al aan de verkeersdienstleiding doorgegeven, zodat een ServiceMitarbeiter er praktisch altijd meteen van op de hoogte is. NS-International werkt ietsjes anders: zij geeft aan met welke trein je de reis mag voortzetten, DB heft in zo'n geval meestal voor de verdere reis je treinbinding op (Zugbinding aufgehoben!), of in sommige gevallen maakt je kaartje voor de eerstvolgende lange-afstandstrein geldig. Tip: Vraag om opheffing van de treinbinding, (“könnten Sie bitte die Zugbindung aufheben?”). De ÖBB kent bij hun vroegboekkortingen geen omboeking, of annuleringsmogelijkheid. Het afsluiten van een annuleringsverzekering is hierbij uiterst-raadzaam.


Overnachting/taxi

Mocht door vertraging een aansluiting gemist worden, waardoor reiziger tussen 00:30 en 06:00 niet meer thuis kan komen, heeft deze recht op overnachting, of een taxirit naar huis. Bij een taxirit in Duitsland krijgt men in Duitsland een tegoedbon, welke bij een deelnemende taxibedrijf ingeleverd kan worden NS regelt meestal een taxi. In de andere gevallen vergoedt men 80 Euro per persoon (voor 80 Euro kan men in 2016 ongeveer 30 km taxivervoer krijgen, voor 60 Euro komen 2 personen ongeveer 60 km verderop). Mocht een taxitrit geen optie zijn, dan moet de betreffende spoorwegmaatschappij voor overnachting zorgen. Dat kan een hotel zijn, dat kan een door de vervoerder georganiseerde toegewezen slaapplek zijn. Reiziger kan een hotel regelen, de kosten ervoor worden tot 80 Euro vergoed. Reiziger is overigens verplicht het aanbod van de vervoerder te accepteren. Als vervoerder een taxi aanbiedt, heeft reiziger geen recht opvergoeding, als deze naderhand besluit op eigen houtje een hotel te nemen. De wijze van overnachting of vervoer aanbieden kan per land wat verschillen.


Annuleren/omruilen achteraf

Dat is mogelijk. Er wordt per DB- of NS-international-ticket (Sparpreis) € 17,50 op het terugbetalen bedrag ingehouden tot op de dag voor vertrek. Na de 1e dag is omruilen/terugbetaling niet mogelijk. Een SparNight of een aanbieding van de ÖBB, MÁV, ČD (Tsjechië), is nooit omwissel-/annuleerbaar. Kaartjes zonder treinbinding tegen gewoon-tarief, al dan niet met korting, (bij DB en NSI tegenwoordig Flexpreis genoemd), zijn tot de dag voor vertrek kostenloos on te wisselen, of terug te betalen, vanaf de 1e dag van vertrek kost dat € 17,50.


Vergoeding

Behalve bij natuurrampen en stilleggingen op last van autoriteiten etc., heb je recht op compensatie bij vertragingen van minstens 60 minuten: 20% bij 60 minuten, 50 % vanaf 2 uur. Het uitbetalen van vergoedingen gebeurt via de spoorwegmaatschappij, waar de tickets zijn gekocht. Vergoedingen bij een reis met meerdere kaartjes vindt alleen plaats, als alle tickets voor deze reis bij dezelfde spoorwegmaatschappij gekocht zijn.


Met de dagtrein en onderweg logeren

Verkiest men toch om overdag te reizen, kan men in Budapest om 22:20 aankomen, of met reisonderbreking van 12-14 uur in Nürnberg, Passau of Linz, dan wel München of Salzburg, (A: 12:49, 14:49 of 16:49, (16:35, of 18:35 bij reisonderbreking in Dresden, of Praag). Voordeel van reisonderbreking in Passau of Salzburg is dat de verdere reis over Oostenrijks en Hongaars grondgebied verloopt en treinbinding enkel binnen Duitsland geldt). Overnacht je toch liever in Nürnberg Regensburg, of Plattling, dan biedt het kopen van een Sparpreis Nederland-Nürnberg en een voor Nürnberg-Budapest de meeste kans op voordelige prijzen, of Nederland-Keulen en Keulen-Budapest met reisonderbreking ergens op de lijn. Evenals is reizen via Praag ook optioneel, je koopt een Sparpreis Nederland-Praag en bij de Tsjechische spoorwegen voor €19-29 een goedkoop enkeltje Praag-Budapest. Terug lukt deze optie niet, omdat de Ceské Drahy bij hun gekochte online-tickets, (enkeltjes vanuit het buitenland naar Tsjechië) niet accepteert. Dit is te op te lossen, door bij de Slowaakse Spoorwegen een enkeltje Sturovo-Praag te boeken (en een los kaartje Hongarije-Sturovo. De MÁV biedt nu ook goedkope tickets naar Wenen, Praag en Salzburg aan.


Prijzen

Sparpreis Europa (Niederlande) (D t/m 200 km) vanaf €19,90, (D vanaf 251 km) €39,90).
Sparpreis Europa (Ungarn) vanaf €39,90.
Sparnight (losse kaartjes voor alle nachttreinen) €39-199.
Toeslagen nachttreinacc. €5-107 (afh. van nachttrein en type acc.).


Boekingskosten bij anderen

Bij loket NS-International of via hun Telesales: per persoon € 3,50 en € 7,50 indien er reserveringen erbij gemaakt worden, verplicht of niet). Treinreiswinkel: € 9,50 p.p. met maximum van € 19 per boeking. DB: € 3,90 bij verzending treinkaartje per post. Bent u de Duitse taal machtig, dan is Gleisnost in Freiburg ook een optie. Deze passne een eigen tarievengamma van boekingskosten toe, (afh. van hoeveelheid kaartjes en het aantal reizigers).


Transfers in Budapest

Van Keleti naar Nyugati: men neme trolleybus 73. Vertrek uit de nabijgelegen Bethlen-Gábor ut. 15 min rijden en van daaruit loop je in nog geen 5 min (rechts de hoek om) naar Nyugati pu. Naar Kecskemét/Szeged kan een uur reistijd gewonnen worden door niet naar Nyugati, maar naar Zugló te gaan. Voor het Keleti-station vertrekken pal voor de hoofdingang zowat elke 5 minuten verschillende (snel-)bussen 5, 7, 7E, 173 en 173E. Let wel, je hebt v.v. slechts 22-24 min voor de hele transfer! De nachttrein uit Berlijn mag daarom niet meer dan 5 min vertraging hebben en de rij in Zugló niet te lang zijn. Durf je het niet aan, ga dan op je gemak naar Nyugati toe (vanuit Bratislava ook te bereiken met overstap in Vác).
Vanuit Keleti naar Déli (sneltrein naar Székesfehérvár, Keszthely en de stoptrein naar de zuidwesthoek): Men neme M2 (rode metro) richting Déli pu. Reistijd, plm. 15-20 min. Nieuw alternatief is vanuit Keleti met de groene metro (M4) naar Kelenföld. Vanuit Wenen is overstappen in Kelenföld handiger, alle treinen vanuit Déli stoppen namelijk ook daar.
Info over dienstregelingen en tarieven zie www.bkv.hu (ook in het Engels). Alle ongestempelde oranje kaartjes die ooit gekocht zijn, zijn helaas niet meer geldig.
Komt u met het vliegtuig en wilt u verder per trein, station Ferihegy ligt aan de lijnen Budapest-Nyugati.-Debrecen/Szeged, alle intercity's stoppen daar. Voor de richting Békéscaba is overstap in Szolnok noodzakelijk.


Roemenië

Wie graag naar Roemenië gaat, kan nu ook de reis naar vele bestemmingen laten boeken. Nieuw is de vervallen reserveringsplicht bij reizen per IC naar Roemenië. Hou er wel rekening mee, dat de reserveringsplicht in Roemenië nog bestaat en dat een (binnenlandse) reiziger met een reservering ten tonele kan verschijnen. Wilt u voorkomen dat u tussentijds zou moeten verhuizen, dan kan al in Hongarije voor aanvang van de reis voor omgerekend € 3,50 een zitplaats gereserveerd worden. Er rijdt vanuit Wenen een directe nachttrein naar Arad, Deva, Brassó en Boekarest. Vanuit Boedapest rijden: ‘s ochtends een intercity evenals naar Arad, Deva, Brassó, in de vroege namiddag een intercity, - annex nachttrein - naar Brasov, via Oradea, Cluj-Napoca en een intercity naar Arad en Timisoara
Er bestaan aantrekkelijke vroegboekkortingen zowel voor dag- als nachttrein (vaak online via de MÁV te boeken, in Hongarije even uit de kaartautomaat afhalen). Tussen Hongarije en Roemenië bestaan bilaterale kortingsafspraken, op enkeltjes wordt 35% korting op de volle (internationale) SCIC-tarief gegeven, op vierdaagse retourtjes zelfs 50% korting. Ook betaan er voor kort-grensverkeer en ickets tussen Boedapest en direct-bereikbare Roemeense steden goedkope tickets (Fortuna, SparNight).


Info en boekingen

Wie vragen over prijzen, kortings- of reismogelijkheden, of moeite met boeken via internet heeft, kan inlichtingen inwinnen. Bij voldoende tijd kan binnen 2 dagen reismogelijkheden met prijsindicatie (kan geen rechten aan ontleend worden!) en evt. een uitleg gegeven worden). Stuur een mailtje naar info @ hongarijemagazine.nl (spaties weghalen). Vermeld daarin: reisdata, aantal reizigers, leeftijd alle reizigers, wel/geen voordeelurenkaart/OV-jaarkaart/Bahncard, voorkeur voor dag-/nachttrein, geslacht van alle reizigers bij gebruik van slaapwagen in nachttreinen, wens om vooruit te boeken, en mogelijkheid tot overnachten tijdens reis). Op verzoek kan ook wat eenvoudige info over online-boeken van hotels gegeven worden. Voor boekingen wordt € 3,50 in rekening gebracht, in een aantal gevallen € 3,90 extra indien (alsnog) niet-online-tickets geboekt en opgestuurd moeten worden. Bij urgente boekingen kan een aanbetaling van € 25 per boeking in rekening gebracht worden, (deze wordt bij de definitieve boeking met het nog openstaande bedrag verrekend). Info over hotelovernachtingen evenals evt. hulp bij het boeken ervan wordt op verzoek gratis als extra service geleverd voor wie hier kaartjes boekt.

Mostmagyarul!