Festivals en evenementen in Hongarije

Periode mei-oktober 2017 (de zomer van 2018 verschijnt in het voorjaar van 2018)

LET OP: aan deze pagina wordt nog gewerkt. We zullen de tekst nog opmaken en aanvullen, met illustraties, links en updates.

Festivals en evenementen in Hongarije tussen mei en september

(köszönet Abkarovits Endrének!)

13 mei Táncház Napja Dag van de volksdans: De gehele dag dansvoorstellingen en volksdansmuziek op het Liszt Ferenc tér in Budapest.


20-21 mei Múzeumi Majális Museummeifeest: de belangrijkste Hongaarse musea presenteren zich in de tuin van het nationaal Museum te Budapest, gelardeerd met tal van voorstellingen en optredens.


4 juni Pünkösdi Forgatag Pinksterfeesten: op diverse plaatsen zijn er evenementen veelal gericht op kinderen, bijvoorbeeld in het openluchtmuseum van Szenna in Somogy, zuidelijk van het Balatonmeer.


8-12 juni Ünnepi Könyvhét Boekenweek, met een centraal evenement op het Vörösmarty tér in Budapest


18 juni Nyílzápor és Íjásztalálkozó Boogschutterstreffen: Het grootste boogschuttersfeest ter wereld in het Ópusztaszeri Nemzeti Emlékparkban (nationaal Gedenkpark van Ópusztaszer


24 juni Múzeumok Éjszakája Museumnacht: in het hele land zijn deze nacht de musea gratis of met korting toegankelijk en veelal zijn er speciale evenementen, optredens, voorstellingen


27 juni – 1 juli Telekom VOLT Fesztivál Internationaal muziekfestival VOLT in Sopron


30 juni 2 – juli Kaláka Fesztivál Het Kaláka-festival is het oudste nog bestaande wereldmuziekfestival van Hongarije. Lokatie: de burcht van Eger.


30 juni 6 – 16 juli Szegedi Szabadtéri Játékok Openluchtspelen van Szeged: theater, muziek en opera op het Domplein in Szeged. Een fantastische ambiance in een geweldig openluchttheater. Zie ook Most Magyarul! 75


1 juli Balaton-átúszás Overzwemtocht balatonmeer van Révfülöp op de noordoever naar Balatonboglár op de zuidoever. De tocht wordt bij ongunstige weersvoorspellingen uitgesteld – houdt de site in de gaten: www.balaton-atuszas.hu.


3-9 juli Gastroblues Paks https://gastroblues.hu. Blues, Jazz, Rock en gastronomie & en wijnliefhebbers...


5-9 juli Balaton Sound Bekend popmuziekfestival in Zamárdi aan het Balatonmeer nabij Siófok, zeer in trek bij jongeren.


6-9 juli XXI. Egri Bikavér Ünnepe (Stierenbloedfestival in Eger. Voor de 21e keer zorgen wijnboeren en restaurants uit Eger en omstrekenen tal van voorstellingen en concerten voor vinologische en culinaire hoogstandjes en een gezellige sfeer. Lokatie: Érsékkert (Kardinaalstuin) in Eger.


7-9 juli Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok (riddertoernooi, optochten, middeleeuwse spelen)


14-30 juli FINA Vizes Világbajnokság (Wereldkampioenschappen zwemmen (zwemmen, schoonspringen, waterpolo). Centrale lokatie: de nieuwe Duna Arena nabij het Dagálybad in Pest.


21-23 juli 2017 Váci Világi Vigalom Drie dagen lang muziek, braderie, gezelliheid in Vác. Grote namen op het Március 15. tér en op het grote podium aan de Donau-oever.


21-30 juli 21-30 Művészetek Völgye Vallei der Kunsten. Het grootste podiumkunstenfestival van Hongarije in Kapolcs, in het rustieke Balaton-Hoogland. Met ongelooflijk veel leuke optredens, concerten, voorstellingen.


Conny van Tuil, een van onze lezeressen en zelf ook organisator van Hongaarse concerten, schrijft:

"Graag maak ik even wat reclame voor het Művészetek Völgye Festival in Hongarije. Dit jaar wordt het gehouden van 21 t/m 30 juli a.s. Persoonlijk vind ik het één van de mooiste en meest gevarieerde festivals. Met veel muziek, dans, toneel en tentoonstellingen. Volop kunst en cultuur! Voor jong en oud! Het wordt gehouden in Kapolcs, Taliándörögd en Vigántpetend, dorpjes in het heuvellandschap ten noorden van hetBalatonmeer. Alleen al de route van b.v. het Balaton naar Taliándörögd is een belevenis.

Ik kwam vorig jaar onderweg drie schaapkuddes tegen. Het hele gebied is ontzettend mooi, dus neem er de tijd voor. Het programma is wat puzzelen, want het aanbod is groot. Kiezen dus. Liefhebbers van wereldmuziek kunnen hun hart ophalen in Taliándörögd, vooral op de zgn Fonó udvar. Ik kan het gebruik van de app aanbevelen, want wisseling van locatie (ivm weersomstandigheden) kwam in de afgelopen twee jaar een paar keer voor. LET OP: Kaarten zijn tot 19 mei in de voorverkoop aanmerkelijk voordeliger!" https://www.muveszetekvolgye.hu/hu/evad/2017


28-30 juli Forma 1 – Magyar Nagydíj (Formule 1-races – De Grote Prijs van Hongarije op de Hungaroring bij Mogyoród)


31 juli - 6 aug. o.z.o.r.a--festival ofwel een Psychedelische Stammenbijeenkomst... https://ozorafestival.eu. Dádpuszta, Hungary.


4-5 augustus Agria Nyári Játékok Zomerfestival Agria in de Burcht van Eger. Met een musical ter herinnering aan de glorieuze overwinning op de Turken bij het beleg van Eger in 1552.


8-13 augustus Csángó Fesztivál (Internationaal volksdanskamp en volksmuziekfestival in Jászberény


9-16 augustus Sziget Fesztivál (het zeer bekende grootste popmuziekfestival van Hongarije met tal van buitenlandse sterrenacts op het Hajógyári sziget (het Scheepswerfeiland) te Budapest.


11-13 augustus Kurultáj Festival rond Oer-Hongaarse en Aziatisch tradities (boogschieten, paardendemonstraties en ambachten ) in Bugac. Met deelnemers uit tal van Aziatische landen als Oezbekistan, Kazachstan, Turkije en Turkmenistan. Zie ook ons artikel in Most Magyarul! 75.


12-22 augustus Summerfest Internationaal folklorefestival met ambachten en volkskunst in Százhalombatta.


20 augustus 20 Szt. István Nap Nationale Feestdag gewijd aan de Heilige István, de eerste koning van Hongarije. Overal in het land feestelijkheden, optredens en vuurwerk. In Budapest aan de Donau spectaculaire vuurwerkshow.


20 augustus Debreceni Virágkarnevál Bloemencorso te Debrecen met majorettes, praalwagens, fanfareoptchten over de hoofdstraat van Debrecen tot het stadion.


17-20 augustus Mesterségek Ünnepe (Nationaal Feest van het Ambacht en kunstnijverheid. Grootste ambachtenmarkt van Hongarije met allerlei voorstellingen en optredens in de Burcht van Buda.


2 september Kárpát-medencei Táncházzenészek TalálkozójaDanshuismuzikantentreffen van musici uit Hongarije en de omringende landen in het Openluchtmuseum van Szentendre.


7-10 september Budavári Borfesztivál Wijnfestival in de Burcht van Buda met deelname van meer dan honderd wijnhuizen en wijnboeren.


9 september Badacsonyi Szüret (Wijnoogsfeest van Badacsony, het belangrijkste wijnbouwgebied in het Balaton Hoogland. Ook vele andere plaatsen hebben hun eigen wijnoogstfeesten.

Mostmagyarul!