Na het succes van de HungaroMania in 2016 kon een tweede editie niet uitblijven. Op de laatste zondag van februari 2018 was Leuven weer de gastheer. In het Heilig-Hartinstituut Heverlee, een voormalig klooster voor nonnen, beleefden vele liefhebbers van de Hongaarse taal, cultuur en keuken na precies twee jaar geduld een imponerende dag.

 

Voor elk is er wat wils,’ zei Hedwig Gerits, docente Hongaars en mede-organisator, 

bij de opening van dit taalfestival. En zo was het. Bij binnenkomst vielen de bezoekers meteen met de neus in de boter met de culinaire marktkraam De Smaak van Hongarije van de gebroeders Kovács. In overvloed waren er vele Hongaarse delicatessen bij hen en andere culinaire kraampjes. Even verderop kon natuurlijk Hongaarse wijn worden geproefd. Op de zondag mag een glas wijn gelukkig al vroeg worden gedronken.


Na al die heerlijke hapjes en drankjes lonkten de kraampjes met boeken en magazines over de Hongaarse taal, geschiedenis en cultuur, waaronder het bij gelegenheid van deze HungaroMania heruitgegeven Land zonder ooievaars.


Programma

Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat had de organisatie een uitgebreid programma op touw gezet. Eigenlijk was het weer even terug in de schoolbanken aangezien de locatie tegenwoordig een middelbare school is. In de klasjes waren er lezingen over poëzie, natuurbeheer, taal, eetcultuur, film, klassieke muziek, Franz Liszt, de Hongaarse Opstand van 1848 en Hongarije & de Tweede Wereldoorlog. Alles uiteraard in het teken van Hongarije.


San Verhaevert & Csilla Grót brengen Hongaarse poëzieKovács András Bálint met lezing over de Hongaarse film
Charlotte Messiaen hield en lezing over de Kodály-methode

Zelf bezocht ik drie verschillende lezingen. Eerst het bevlogen verhaal van Eric van Cauwenberge over Hongarije: natuur & natuurbeheer. In een uurtje toonde de vogelobservator in een uitgebreide presentatie een overzicht van flora en fauna in Hongarije.  Wat een diversiteit! In de tien nationale parken, zoals bijvoorbeeld Bükk, Kiskunság en Hortobágy, zijn dagelijks actief boswachters, biologen, botanici, zoölogen en vrijwillige civiele natuurwachten voor het behoud van de natuur en voor educatieve doeleinden. Aan kinderen wordt veel gedoceerd en uitgelegd. Het ringen van de vogels is voor de kleintjes een indrukwekkende gebeurtenis.


Gebiologeerd kijken en luisteren de bezoekers naar de natuurpresentatie door Eric Van Cauwenberge
Herlind Gerits

De tweede lezing was van Herlind Gerits over Franz Liszt / Liszt Ferenc (1811 – 1886), misschien wel de grootste pianovirtuoos van de negentiende eeuw. Dankzij Liszt vernieuwde de klassieke muziek zich. In zijn composities liet hij zich inspireren door invloeden buiten de muziek zoals literatuur, natuur en politiek. Liszt had een innemende persoonlijkheid die hij maar al te graag ietwat theatraal toonde achter de piano. Cartoonisten dreven graag de spot met hem om deze opmerkelijke expressieve houding. In Europa was hij een ware magneet: als Liszt ergens kwam, wilde iedereen hem zien en horen spelen. Een popidool dat kon rekenen op vooral vrouwelijke fans. ‘Hij was de Michael Jackson van de negentiende eeuw,’ observeerde Gerits. In Leuven was de HungaroMania, toen spraken de kranten van de Lisztomania. Door zijn muziek bleef het na afloop dus nog lang onrustig op straat. Anno 2018 had hij vast ruimschoots de tijd genomen voor een selfie…


In een stampvolle schoolklas verzorgde Wim Vermeulen een sterke lezing over de Hongaarse Opstand van 1848. Eigenlijk was een uur te kort om deze belangrijke periode uit de Hongaarse geschiedenis te bespreken. Voorafgaand aan de Opstand waren er drie ontwikkelingen: (1) het Weens centralisme, (2) het groeiende Hongaarse bewustzijn en (3) de opkomst van Hongaarse landdagen. Na de opstanden van Parijs en Berlijn (februari 1848) brak ook in Boedapest op 15 maart een opstand tegen de Oostenrijkers uit. De revolutionairen zegevierden, maar konden helaas voor hen kort juichen. In 1849 stuurde de Russische tsaar op verzoek van Franz Jozef een flink leger van zeker 200.000 militairen om met succes de orde in Hongarije te herstellen. Het centrale gezag vanuit Wenen keerde weer terug, wel met behoud van de meeste sociale en economische hervormingen van 1848. Was 1848 dan voor niets geweest? Niet helemaal. De Ausgleich van 1867 was verder een nieuwe stap naar een constitutionele monarchie die verschilde met het absolutisme uit vorige decennia. 


Naast lezingen waren er ook optredens en workshops waar toch echt even de handen uit mouw werden gehaald zoals Hongaarse eieren maken, volksdansen en muziek voor én door kinderen. 


Kookworkshop
Bucz Júlia: presentatie van het Zengő- atelier voor Hongaarse volksmuziek voor kinderen
Hitter Viktória

De swingende klanken van de formatie Agria Music Factory bracht de zaal bij de opening in extase. De band is samengesteld uit studenten van de leerstoel Muziek van de Eszterházy Károly Universiteit in Eger en worden begeleid door dr. Nagy Zoltán, docent aan de leerstoel Muziek. In de hoofdstad van Vlaams-Brabant speelden ze nummers van Hongaarse ‘evergreen-bands’ als LGT, Hungária KFT en Omega.

Agria Music Factory uit Eger
Emese KárpátiJónás Mónika stand-in in de stand van de Hongaarse School

Met een kom goulash op schoot kon uiteindelijk in de avond met zekerheid worden gesteld dat ook de tweede editie van de HungaroMania geslaagd was. Ieder die een warm hart toedraagt aan de Hongaarse taal, cultuur en keuken was op zijn plek in Leuven. Igen, er was voor ieder wat wils. Op naar de derde editie.

 

Tekst: Tim Baas     Foto's: Wim Kersbergen en Linn Torfs/Hungaromania)

Mostmagyarul!