De frisse, jeugdige en in korte tijd razend populair geworden band Margaret Island komt naar Hongarije Plaza 2018. Zie www.hongarijeplaza.org.

Voor ons zomernummer 83 hield de redactie een interview via skype met de kernleden van de band, Kristóf Törőcsik, Bálint Füstös en Viki Lábas. Links op de foto ziet u redactielid Ivett Pálfalvi en rechtsonder hoofdredacteur Edwin van Schie.



Na het interview schreef Ivett Pálfalvi een artikel voor ons zomernummer 83. 

Edwin van Schie tekende voor de Nederlandse bewerking. 


Klik op de pagina's voor de leesbare pdf-versie.

Kattints a képre, hgy megjelenjen olvasható nagyságban a pdf.

Als u onze artikelen waardeert, steun ons dan met een abonnement!

Kale tekst van het interview door Pálfalvi Ivett met de band Margaret Island

Margaret Island op Hongarije Plaza

De band Margaret Island werd in 2013 opgericht door zangeres Lábas Viki, basgitarist Törőcsik Kristóf en gitarist Füstös Bálint. Later kwamen ook drummer Gerendás Dániel, toetsenist Koltay Kurszán, gitarist Verók Tamás en percussionist Sárkány Bertalan erbij. Margaret Island heeft twee zeer succesvolle cd’s uitgebracht, Egyszer Volt (Fonogram-prijs voor de ontdekking van het jaar in 2016) en Bakancslista. Dit jaar won de band de Artisjus-Junior prijs voor artistiek talent in popmuziek. Binnenkort gaat Margaret Island al weer met een derde cd de zalen langs en doet dan ook Nederland aan op 29 september bij Hongarije Plaza. Most Magyarul! had een gesprek met Kristóf, Bálint en Viki.

 

Al van kinds af aan is muziek hun grote passie. Ze bezochten vanzelfsprekend de muziekschool, gingen graag naar concerten en traden ook soms al op. 'We liepen van school naar huis, in Fonyód, altijd met een groepje zingend de heuvel over,' herinnert Viki zich haar jeugd, toen ze alleen nog maar kon dromen van een carrière in de muziekwereld en nog niet kon bevroeden dat zij later juist succes zou hebben met de song Egy lány sétál a domboldalon (Er loopt een meisje over de heuvel). Vandaag de dag heeft ze duizenden fans en vorig jaar werd ze bij de Petőfi-prijzen gekozen tot zangeres van het jaar.

In het voor- en najaar speelt de band vooral in kleine zalen, maar ’s zomers staan ze op allerlei festivals. Ook buiten de hoofdstad komen er steeds meer bezoekers luisteren naar hun concerten en de band vindt het ook nog steeds heel leuk om straatconcerten te geven. Hun dagen zijn verder gevuld met repetities, muziek- en filmopnamen en in hun oefenruimte in Budafok vinden de besprekingen en oefensessies plaats en worden de nummers geschreven en in elkaar gezet. Kristóf schreef het lied Sárga levelek (Gele bladeren) en Viki Lehetek én (Ik kan het zijn) maar meestal wordt er aan de totstandkoming van de songs door iedereen wel wat bijgedragen. Vooral als de band er een tijdje tussenuit gaat voor een creatieve retraite vinden de leden de rust om bij te tanken en nieuwe ideeën uit te werken. 'Vaak is er eerst een melodie,' zegt Viki. 'Daarna maken we er samen een tekst bij. We werken vanuit onze stemming op dat moment.'

De band weet mentoren als tekstschrijver Szabolcs Hujber en de fameuze János Bródy achter zich. Hun eerste lied dat op de radio was te horen, Nem voltál jó (Je was niet goed) en hun versie van Egy lány sétál a domboldalon zijn inmiddels favorieten bij de concerten van Margaret Island. Op hun tweede cd staat ook een tweetal songs van Bródy, Engedd, hogy szabad legyek (Laat me vrij zijn) en Hajnali láz (Ochtendkoorts). Dat ze met Bródy mogen samenwerken komt door een Engels nummer van hen. Bródy hoorde dat en schreef hun een berichtje. Daaruit kwam eerst een afspraakje voort en vervolgens de samenwerking. Sindsdien neemt mede op instigatie van Bródy het schrijven van teksten in het Hongaars een prominente plaats in in het leven van de band. 'Van de door Bródy aangeboden Egy lány sétál a domboldalon,' vertelt Kristóf, 'waren wij meteen gecharmeerd. Wij hebben dat nummer zo bewerkt dat het echt voelt als een eigen nummer, al is het een tekst van veertig jaar geleden! Bródy’s teksten zijn nog steeds actueel.'

De vrolijke muzíek van de jeugdige band spreekt jong en oud aan. Met de uiteenlopende stijlen in hun repertoire worden ze voor allerlei podia en zalen gevraagd. Bálint vindt het spelen in kleine zalen en bars heel leuk om te doen omdat je dan zo dicht bij het publiek staat. 'Maar ook grote festivals hebben zo hun charme, het is heel bijzonder om te spelen voor zo’n onafzienbare menigte. Ook heel leuk is het spelen op bijzondere plekken en in bijzondere décors als een concert op de veerboot midden in het Balatonmeer of in de Ruine van Szigliget. We zien onszelf als een festivalband, we zijn veelzijdig, afwisselend én we zijn anders. Dat zie je ook aan onze nieuwe cd. We zijn niet in een hokje te stoppen, soms brengen we een akoestische song, dan weer een electronisch nummer. Van elke soort muziek hebben we wel iets, je kunt ons niet vastpinnen op één stijl, verklapt Viki, als ze het heeft over de aantrekkingskracht van Margaret Island.

Ook bij het opnemen van een clip houden ze de regie graag in eigen handen. Zij willen zelf overal bij betrokken blijven, of het nu gaat om een T-shirt of tasje van Margaret Island, een videclip of het ontwerp voor een cd-hoes. Zo zijn ze voor een video-opname met hun manager en cameraman naar Rome geweest en voor de clip Hóvirág (Sneeuwklokje) trokken ze naar de Alpen in het noordwesten van Slovenië.

'Het zijn juist de clips waarin wij geen rol spelen, maar gewoon ons zelf zijn, die een goed beeld geven van onze band,' vertelt Kristóf. 'Clips waarin we vrijuit spelen zonder regie of aanwijzingen en gewoon onze gang gaan. En dat zie je, want de band komt er sympathiek door over.' Ze hebben zelfs zo’n positieve uitstraling dat er in Sliema op Malta een restaurant naar hen is vernoemd. Margaret Island mocht komen spelen bij de opening. Ook treedt de band vaak op in de buurlanden van Hongarije. Kortom, muziek is van iedereen, muziek kent geen grenzen, muziek opent deuren. 'Ook in de toekomst blijven we proberen om ook op straat en op bijzondere locaties te spelen,' voegt Bálint er aan toe.

Behalve met het geven van concerten houdt de band zich ook graag bezig met liefdadigheid. Elk half jaar kiezen ze een organisatie waarmee ze een tijdlang een samenwerking aangaan. Omdat ze zo’n instelling langere tijd helpen kunnen ze meer bereiken dan bij incidentele acties. Op dit moment wordt de Őrzők Alapítvány door hen ondersteund. Deze organisatie actief in het Kinderziekenhuis van de Semmelweis Universiteit in de Tűzoltóstraat en richt zich op activiteiten voor in het ziekenhuis opgenomen kinderen en hun familie en ondersteunt hen, is. Bálint vertelde hoe fijn het is om mensen te ontmoeten die zich maximaal inspannen om anderen te helpen: 'De aandacht die wij krijgen van onze fans, proberen wij op onze beurt door te geven aan anderen. Overal zie je de helende werking van muziek!'

Ook het Nederlandse publiek kan zich binnenkort laven aan de heerlijke mix van vrolijke en vreugdbrengende muziek van Margaret Island. In september komt niet alleen hun derde cd uit, maar op 29 september geeft de band een uniek concert op het eendaagse festival Hongarije Plaza in de Veluwehal in Barneveld, Nederland. De redactie kijkt al uit naar de komst van Margaret Island. Het belooft een geweldig concert te worden met een betoverende synthese van klank, tekst en emotie! Dat er nog maar veel van zulke concerten mogen volgen! n Zie www.hongarijeplaza.org

Door Ivett Pálfalvi 

Mostmagyarul!